Zuid-Korea huldigde een Turkse oorlogsveteraan die deelnam aan de Koreaanse Oorlog in 1952, hij kreeg de titel van “Vertegenwoordiger van Vrede”.

De man, genaamd Mehmet Cemal Arslan, ontving eveneens een medaille, en dat zo een 65 jaar na zijn dienst in Zuid-Korea.

Burgermeester Engin Tekintas deelde donderdag de medaille uit en huldigde de man officieel als oorlogsveteraan tijdens een ceremonie in Altinordu, een klein stadje aan de Zwarte Zee.

Erkenning

Tekintas gaf aan dat Arslan, net als vele andere Turkse soldaten, een opmerkelijke strijdlust en motivatie vertoonde. Daarnaast gaf Tekintas aan blij te zijn dat Turkse oorlogsveteranen ook erkenning krijgen in Zuid-Korea en daar nog steeds zo sterk ondersteund worden.

Arslan was tijdens de ceremonie duidelijk geëmotioneerd door het vriendelijke gebaar van de Zuid-Koreanen. Hij gaf aan zich enorm vereerd te voelen benoemd te zijn als “Vertegenwoordiger van Vrede”. Turkije nam deel aan de Koreaanse Oorlog onder bevel van de Verenigde Naties vanaf 1950 tot en met 1953 en deed er alles aan Zuid-Korea te helpen in zijn strijd voor vrijheid, democratie en onafhankelijkheid. In totaal sneuvelden er zo een 741 Turkse soldaten tijdens het gehele conflict.

In maart vierden beide naties nog hun 60ste verjaardag sinds de start van de diplomatische relatie tussen Turkije en Zuid-Korea.

Sabah