Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, heeft gereageerd op de breuk tussen Ankara en Moskou over de Krim en God gedankt dat er in Turkije geen nationalisten aan de macht zijn.

Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, heeft commentaar gegeven op de breuk tussen Ankara en Moskou over de status van de Krim, en God gedankt dat nationalisten die de Krim als een Turks domein beschouwen niet aan de macht zijn.

In een toespraak tot de televisiezender Rossiya-1 op 26 september zei Peskov dat de opmerkingen van president Recep Tayyip Erdoğan over de Krim de vooruitzichten voor zijn “succesvolle” aanstaande bezoek aan Rusland niet bederven.

“Ik zou de situatie niet buitensporig willen aanwakkeren. Turkije is immers onze partner waarmee we vrij ontwikkelde betrekkingen hebben, en waarmee we ook aanhoudende meningsverschillen hebben tegen de achtergrond van deze ontwikkelde betrekkingen,” citeerde TASS Peskov als hij zei.

“Het standpunt van Turkije, het standpunt van de heer Erdoğan over de Krim is ons welbekend, en ze hebben het niet onder stoelen of banken gestoken,” zei hij.

Op 21 september zei Erdoğan dat Turkije het belangrijk vindt dat de territoriale integriteit en de soevereiniteit van Oekraïne, met inbegrip van het grondgebied van de Krim, behouden blijven.

Tijdens een toespraak in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zei Erdoğan ook dat Turkije de “annexatie” van de Krim niet erkent.

Peskov gaf toe dat deze uitspraken een onaangenaam spoor hadden achtergelaten.

“Maar desondanks ruïneert dit geenszins de vooruitzichten op een succesvol, substantieel en constructief werkbezoek van president Erdoğan aan Moskou,” zei hij.

“Erdoğan beschouwt de Krim als bezet,” zei Peskov, terwijl hij ook opmerkte dat hij, na vele jaren in Turkije te hebben gewerkt, veel Turkse mensen kende, “die felle nationalisten zijn, die de Krim, uiteraard, als Turks beschouwen, die het zien als een Turks domein” sinds de tijden van het Ottomaanse Rijk.

“Maar godzijdank zijn deze nationalisten niet aan de macht. En godzijdank deelt de president van Turkije hun standpunt niet,” merkte Peskov op.

De woordvoerder van het Kremlin zei ook dat de verplichtingen van Turkije in het Syrische Idlib de focus zullen zijn van de gesprekken tussen Poetin en Erdoğan.

“Helaas gaan de terroristische activiteiten vanuit deze gebieden door. Dit is onaanvaardbaar, dit is gevaarlijk, dit verstoort het vredesproces in Syrië. Dit alles zal zeker op de agenda [van de gesprekken] staan,” voegde Peskov eraan toe.

Bron: Hürriyet