Een onzichtbare stof ontwikkeld door Turkije die niet door radars en thermische camera’s gespot kan worden, zal binnenkort verkocht worden aan NAVO-landen.

De stof, ontwikkeld door het Onderzoekscentrum voor Textiel van de Sun Holding, slaagde voor de tests van het Turkse leger en wacht nu op toestemming van het Turkse Ministerie van Defensie voor de export.

Sabri Ünlütürk, voorzitter van de raad van bestuur van Sun Holding, vertelde het staatspersagentschap Anadolu Agency dat het weefsel uitgevonden werd door twee wetenschappers aan de Teknokent van de Hacettepe Universiteit in Ankara.

Hij voegde toe dat ze het weefsel zijn beginnen produceren in een fabriek in de westelijke provincie Izmir. De stof werd derde na de VS en Israël wat betreft deze specifieke technologie.

 “Wij zijn trots dat het Turkse leger dit weefsel gebruikt. De vorige producten werden enkel gebruikt voor visuele camouflage,” voegde Ünlütürk toe.

Hij zei dat de stof de lichaamswarmte op zo’n wijze verspreidt dat de persoon die het draagt onmogelijk door thermale camera’s gespot kan worden.

De tests voor de camouflage-uniformen vinden momenteel plaats. “Deze uniformen zijn ontworpen voor onze soldaten om zich te verschuilen voor nachtvisieapparaten. Militaire eenheden testen ze momenteel,” zei Ünlütürk.

Hurriyet