Een moefti in de zuidoostelijke provincie Diyarbakir heeft een wettelijk huwelijk eerder deze week op 16 november voltrokken, de eerste keer nadat een ‘controversiële’ wet goedgekeurd werd in het parlement. De wet staat geautoriseerde religieuze beambten van het Directoraat van Religieuze Zaken (Diyanet) toe om huwelijken te sluiten. 

Ahmet Durmuş, de moefti van Diyarbakirs Bismil-district, sloot het huwelijk van Özlem Sevim en Mehmet Emin.

Een omstreden wetsartikel dat moefti’s toelaat om huwelijken te sluiten en registreren, werd gepubliceerd in het Staatsblad op 3 november, waardoor de regeling formeel werd gelegaliseerd na de goedkeuring door president Recep Tayyip Erdoğan.

Dertig andere koppels werden gehuwd door moefti’s in een massahuwelijksceremonie in Bismil. Durmuş spoorde koppels aan om minstens vijf kinderen te hebben, een campagne lang ondersteund door Erdoğan.

 “Iedereen had zorgen dat kinderen uitgehuwelijkt zouden worden. Wij, overheidsambtenaren, zullen huwelijken sluiten met de bevoegdheid die de wet ons geeft. We kunnen dus nooit huwelijken van kinderen sluiten. Het is niet mogelijk voor ons om een illegaal huwelijk te voltrekken,” zei hij.

Vurige kritiek

Het artikel kreeg vurige kritiek van oppositiepartijen, de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Democratische Partij van de Volkeren (HDP). De wet werd goedgekeurd in het parlement op 18 oktober met steun van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP). De wet kreeg ook veel kritiek te verduren van vrouwenrechtengroepen.

Weg openen voor

Critici van de nieuwe regeling zeggen dat het de weg zal openen voor “ongeregistreerde huwelijken” en “kindhuwelijken”. Ze menen ook dat het de seculiere principes van het Turkse burgerlijke recht schendt en de rechten van vrouwen zoals het recht op scheiding en erfenis in het gedrang zal brengen.

Hurriyet