Een 19-jarige student van Turkse origine werd de jongste politicus in de geschiedenis van de V.S. na verkozen te worden in de noordoostelijke stad New Haven in Connecticut.

Hacıbey Çatalbaşoğlu kwam als onafhankelijke kandidaat op bij de verkiezing. Hij werd onomstreden verkozen bij de raad van elzen van Ward 1 in New Haven. Deze Ward 1 is gereserveerd voor de gerenommeerde Yale University van de stad, waar Çatalbaşoğlu zijn studies ook verderzet.

Çatalbaşoğlu helpt zijn vader bij hun pizzawinkel in de binnenstad van New Haven. Hij deed een intensieve deur-aan-deur campagne waarbij hij aan iedereen vroeg om hem te steunen in zijn ambitie om de stad en de universiteit dichter bij elkaar te brengen.

Steun van de burgemeester

Hoewel hij onafhankelijk opkwam, kreeg Çatalbaşoğlu veel steun van de Democratische burgemeester van New Haven, Toni Harp. Çatalbaşoğlu bedankte zich op zijn beurt bij Harp, bij de Turks-Amerikaanse gemeenschap en de bewoners van New haven voor al hun steun.

De stad heeft een kosmopolitische omgeving, mede dankzij de aanwezigheid van de universiteit Yale. Ze staat ook bekend om haar beleid, dat pro-migranten en pro-minderheden is.

“Mensen helpen die samen met me opgroeiden”

Çatalbaşoğlu is afkomstig van Yağlıdere, een dorp in de noordelijke Turkse provincie Giresun. Het dorp is bekend omdat het een van de grootste aantallen migranten heeft in de Verenigde Staten.

In een gesprek met Habertürk daily, zei Çatalbaşoğlu dat hij enthousiast was om de maatschappij te helpen en dat de verkiezingsoverwinning “maar één extra manier is waarmee ik mensen kan helpen die samen met me opgegroeid zijn en dat het niet louter een overwinning is.” Hij zei ook dat hij zichzelf niet als een politicus beschouwde en dat hij enkel een actievere rol wou spelen in het verbeteren van het welzijn van de gemeenschap.

Sabah