Foto: Advocate Gülben Elhakan

Een man uit de provincie Diyarbakır, in het zuidoosten van Turkije, heeft bijna TL 36.000 (4.500 EUR) aan schadevergoeding gekregen nadat hij op zijn werkplek was ontslagen omdat hij een cracker ter waarde van TL 0,50 (7 cent) niet in rekening had gebracht.

De man in kwestie, Yücel Korkutan, spande via zijn advocate Gülben Elhakan een rechtszaak aan nadat zijn contract bij een kruidenierswinkel zes jaar geleden werd beëindigd.

Hij had voor het voorval 716 dagen bij de supermarkt gewerkt en was er tussen 2013 en 2015 winkelmanager.

Een lokale rechtbank in het Kayapinar-district oordeelde dat de man recht had op een ontslag- en opzegvergoeding omdat de tegenpartij niet kon bewijzen dat de arbeidsovereenkomst met gegronde reden was beëindigd.

Foto: Cracker ter waarde van TL 0,50 (7 cent)

Grote problemen

“Op het moment dat de arbeidsovereenkomst van mijn cliënt werd beëindigd, zat hij financieel en geestelijk in grote problemen,” vertelde Elhakan maandag aan Anadolu Agency.

De advocate vertelt dat haar cliënt vroeg om compensatie voor overwerk, jaarlijks verlof, werken op nationale en religieuze feestdagen en gelijk loon voor gelijk werk. Volgens de ingediende petitie heeft de werknemer de regel van gelijke beloning geschonden door Korkutan minder te betalen dan andere winkelmanagers.

De advocate verklaarde erg tevreden te zijn dat het proces op deze manier is geëindigd met haar cliënt die aan het lange eind van de juridische strijd heeft getrokken. Volgens haar is het besluit rechtvaardig te noemen.

“Een geschil dat op een eenvoudige manier had kunnen worden opgelost, heeft de werkgever uiteindelijk veel meer gekost,” merkte Elhakan ten slotte op.

Sabah

O.A.