Foto: Kürsat, docent natuurkunde

Ayla en Kürsat mogen over anderhalf jaar weer hun beroep in Nederland weer uitoefenen. 

Dit keer wordt dat op een middelbare school in Rotterdam. Voorheen stonden ze als wiskunde of natuurkunde docent voor de klas in Turkije of Syrië. Maar ze moesten op de vlucht.

De één vanwege de burgeroorlog in Syrië, de ander vanwege de woelige tijden die volgden op de mislukte staatsgreep in Turkije in 2016.

De 43-jarige Ayla is één van hen en de eerste schooldag noemt zij een hele mooie dag. “Ze verstaat en spreekt al een aardig woordje Nederlands, maar dat is nog niet het vereiste niveau van een docent.

Foto: 43-jarige Ayla, docent natuurkunde.

Dat geldt ook voor de eveneens 43-jarige Kürsat. “Ik vind het heel spannend de eerste schooldag. Ik wil graag als docent werken”, vertelt hij.

Ayla heeft negentien jaar ervaring als docent natuurkunde en Kürsat zeventien jaar. Ze willen niet veel kwijt over hun vluchtverhaal uit Turkije.

Rotterdamse scholen

Op de Rotterdamse scholen is er een tekort aan docenten in de exacte vakken en de gevluchte docenten zijn zo goed als zeker van een baan. “Het mes snijdt inderdaad aan twee kanten”, beaamt Marleen Braat van de Hogeschool Rotterdam.

Ayla en Kürsat staan al te trappelen om een doorstart te maken. “Ik wil graag iets goeds doen voor Nederland en mezelf. Het is mijn passie als ik mijn leerlingen zie stralen. Dat geeft mij voldoening”, zegt de 43-jarige Ayla.

Collega Kürsat kijkt ook al uit naar het natuurkunde-lab waar hij samen met leerlingen proefjes kan uitvoeren.

Bron: BNM