Foto: De Turkse minister Süleyman Soylu

Twitter heeft de Turkse minister Süleyman Soylu op de vingers getikt die protesterende studenten in een bericht “lhbt-abnormalen” heeft genoemd.

De minister schreef de tweet na weken van oplopende spanningen rondom de Bogaziçi University in Istanboel, waar studenten protesteren tegen de benoeming van een nieuwe rector.

De protesterende studenten plaatsen eerder afbeeldingen op sociale media waarin lhbti-symbolen en islamitische symbolen werden gecombineerd, waaronder de Ka’aba, de heiligste plek voor gelovigen.

De afbeelding toonde een foto van de Ka’aba, het vierkante, met fluweel beklede gebouw in Mekka waar jaarlijks miljoenen bedevaartgangers op af komen. Daaromheen waren vier regenboogvlaggen gedrapeerd, het symbool van diversiteit en van de lhbti-gemeenschap.

“Moeten we de lhbt-abnormalen tolereren die onze grootse Kaaba beledigen? Natuurlijk niet”, twitterde de Turkse minister.

Twitter waarschuwde Soylu daarop omdat diens bericht in strijd was met het beleid wat betreft haatdragende uitspraken.

Twitter haalde het bericht niet weg omdat het behoud ervan in het publiek belang zo zijn.

Foto: Melih Bulu

Studenten en docenten van de Bogazici Universiteit in de progressieve metropool Istanbul demonstreren al ruim een maand tegen de benoeming van Melih Bulu tot rector.

De actie van Twitter tegen minister Soylu komt op een gevoelig moment.

Twitter heeft onlangs geweigerd om te voldoen aan een nieuwe Turkse socialemediawet, die zulke bedrijven verplicht een Turkse vertegenwoordiger aan te stellen die verantwoordelijk is voor het verwijderen van inhoud op last van het regime en die door de autoriteiten verantwoordelijk kan worden gehouden.

Bron: BNM