Bij een Armeense aanval op een grenspost in Azerbeidzjan op 27 september kwam een team van Turkse journalisten: van Anadolu Agency en van TRT, in de vuurlinie terecht.

Het team was daar om verslag uit te brengen over Armeense aanvallen tegen Azerbeidzjaanse burgerdoelwitten die eerder die dag plaatsvonden en aanleiding gaven tot hernieuwde grensgevechten.

De basis van de journalisten was het dorp Kapanli, waar later drones opgemerkt werden, gevolgd door mortiergranaten die binnen 100 meter van de journalisten terechtkwamen.

De Turken konden zich maar net op tijd achter een geparkeerde wagen verschuilen. Uiteindelijk kon het team onder een regen van kogels wegvluchten.

De wapenstilstand tussen Armenië en Azerbeidzjan werd in juli al eens geschonden. Daarbij kwamen 12 Azerbeidzjaanse soldaten om en geraakten er 4 anderen gewond.

Armenië en Azerbeidzjan, 2 voormalige Sovjet-republieken, liggen al sinds 1991 overhoop, onder meer over Nagorno-Karabach.

Nagorno(opper)-Karabach is een gebied dat zowel door Armenië als door Azerbeidzjan geclaimd wordt. Officieel behoort het gebied toe aan Azerbeidzjan, maar de Azerbeidzjanen stellen dat Armeense troepen het gebied sinds 1991 illegaal onder controle hebben.

Er zijn tot nu toe al 4 resoluties van de VN Veiligheidsraad geweest over de kwestie, en 2 van de Algemene Vergadering van de VN.

Die resoluties riepen Armenië op om zich uit Nagorno-Karabach, en nog 7 andere Azerbeidzjaanse regio’s, terug te trekken. De resoluties worden ook ondersteund door verschillende internationale organisaties.

K.L.

(Bron: Anadolu Agency)