Foto: Aksaray Malaklısı

Op Twitter ontstond er discussie tussen de gouverneurs van de Centraal-Anatolische provincies Aksaray en Sivas. Het onderwerp van debat waren herdershonden.

Gouverneur Hamza Aydoğdu denkt dat het herdershondenras uit zijn provincie Aksaray grotere dieren heeft dan dat van Sivas.

“Neem dit niet persoonlijk, broeders van Sivas, maar de Malaklısı van Aksaray is de echte leeuw van Anatolië”, tweette hij.

Slechts enkele minuten later reageerde collega Salih Ayhan van Sivas. “Waarom zouden we beledigd moeten zijn? Iedereen in Sivas weet dat qua grootte olifanten de koning zijn, en niet leeuwen.”

Daarop reageerde Aydoğdu met een afbeelding die hij op Google had opgezocht. Op de afbeelding zijn de beide herdershonden te zien.

“Waarom vraagt u het niet aan Google, mijn beste collega? Ik hoop dan alleen dat het antwoord u niet teleurstelt.”

Dit liet Ayhan niet over zijn kant gaan. “Waarde collega, u weet beter dan wie ook dat literatuur de beste bron is, en niet Google. U moet u eens wenden tot een encyclopedie als Ana Britannica of Meydan Larousse.

Al snel werd de discussie over de herdershonden trending. Verschillende Twitteraars lieten blijken welk ras zij verkozen.

Uiteindelijk beëindigde de gouverneur van Aksaray de discussie met de tweet: ““Aksaray Malaklısı en Sivas Kangal, ze zijn allebei van ons.”

De Sivas Kangal wordt tussen de 77 en de 86 centimeter groot en weegt 50 tot 66 kilogram. Hij is kalm van aard, maar tegelijkertijd beschermend en emotioneel. Hij kan tot 50 kilometer per uur lopen.

De Aksaray Malaklısı is iets groter, tot 90 centimeter, en ook iets zwaarder, tot 90 kilogram. Hij wordt vooral gebruikt bij het hoeden van schapen, waardoor hij veel ruimte nodig heeft.

K.L.

(Bron: Hürriyet)