Schapenboer Theo De Cock en zijn Turkse Kangalhonden (links)

België – In Antwerpen heeft een wolf de afgelopen weken allicht enkele schapen doodgebeten. Theo De Cock, een schapenboer uit Ranst, die de afgelopen jaren naar eigen zeggen al dertig schapen verloor door aanvallen van wolven, neemt maatregelen om zijn schapen en honden te beschermen.

Buurtbewoners merkten de afgelopen dagen op dat de twee Anatolische herders die de schapen op de weide beschermen, uitgerust zijn met halsbanden die voorzien zijn van lange, scherpe stekels.

Bekijk hieronder de reportage over Theo en zijn Anatolische herders.

“Dierenmishandeling”, klinkt het bij de buurtbewoners. “Iemand zou dringend moeten ingrijpen, want we zien dat een van de honden al een beetje bloed op zijn vacht heeft.” De schapenboer beargumenteert zijn maatregel bij ATV, een Belgische regionale televisiezender voor de regio rond Antwerpen-stad. ‘De honden hebben op een nacht zitten blaffen en zitten bijten naar een wild beest.” Op sociale media zijn er ook veel voorstanders die hebben gereageerd om de beslissing van Theo te steunen. “Ik zie persoonlijk het probleem niet”, reageerde een lezer onder het nieuwsartikel dat eerder verscheen op Nieuwsblad.

Reacties (Nieuwsblad.be)

Volgens Theo heeft dat wilde dier een van zijn honden verwond aan het oor, waardoor er bloed op zijn vacht is terechtgekomen. De schapenboer ontkent ook dat de halsbanden dierenmishandeling zijn. “Zoiets weegt nu 600 gram, het is van inox”, zegt hij, “en ik ben nog bezig aan iets in titanium, dat is nog wat lichter.”

Politie neemt gevaarlijke halsbanden van Anatolische herders in beslag

De politie in Antwerpen heeft de hondenhalsband in beslag genomen bij de schapenboer uit Ranst. In de eerste reportage kon men zien dat de boer zijn twee honden een halsband met scherpe punten aandeed om zijn schapen te beschermen tegen wolven. Na veel klachten van buurtbewoners heeft de politie ingegrepen.

ATV