Youtube: TURKISH KANGAL DOG - WOLF KILLER OR PET?

Kangals, Anatolische herdershonden, zijn honden die bekend staan om hun robuuste bouw, hun moed, hun behendigheid, hun intelligentie en hun loyaliteit. Dit Turkse ras wordt daarom al lang gebruikt als bewakers van kuddes vee, om die te beschermen tegen roofdieren als wolven en beren.

Volgens Hüseyin Yildiz, een fokker uit Sivas, waar deze honden vandaan komen, zijn de dieren ook geschikt als therapeutisch hulpmiddel voor mensen die stress hebben. Hij beweert dat de honden van nature therapeutisch werken op mensen.

“Als mensen even tijd doorbrengen met de kangals, voelen ze zich al snel verlicht van hun dagelijkse stress”, aldus Yildiz. Volgens hem adviseren experten ook om bij stress wat quality time met kangals door te brengen. “Het beste moment van de dag is om te gaan wandelen met een kangal. Er is geen betere therapie dan een uurtje te gaan wandelen met zo’n hond. Ik voel me bijvoorbeeld heel gelukkig als ik in de buurt van mijn honden ben. Ik vertrouw mijn honden. Ze kunnen me beschermen tegen elk gevaar dat ik zou tegenkomen”, zegt Yildiz.

Volgens hem kunnen kangals prima worden ingezet bij sociale projecten omdat ze heel goed begrijpen wat hen wordt opgedragen. “Een kangal kan de beste kindervriend zijn. De hond houdt ongelofelijk van mensen. Als een kind tijd doorbrengt met een kangal, heeft het zeker de beste tijd van zijn leven.”

(Bron: Sabah)