De 27-jarige Anıl Ünlü reist al vijf jaar de wereld rond met zijn trouwe saz. Overal waar hij komt, amuseert hij de mensen door Turkse volksliedjes te spelen. Maar de laatste trektocht van Ünlü was bepaald geen zondags wandelingetje. Hij beklom de Mount Everest in Nepal, en op de top zong hij ‘Dağlar Var’ (‘Er zijn bergen’) van Pir Sultan Abdal.

Ünlü vermoedt dat hij de eerste is die ooit saz heeft gespeeld en Turkse volksliedjes heeft gezongen op deze hoogte. “Dit is iets waar ik al twee jaar van droom. Toen het begon te sneeuwen, was ik bang dat ik de saz niet in één stuk zou kunnen houden, maar het is toch gelukt. Prompt verscheen er een glimlach op mijn gezicht. Ik ben nu al drie dagen onophoudelijk aan het glimlachen.”

Ünlü heeft al in 45 landen gereisd. Hij probeert overal bij te leren over alle nieuwe culturen die hij tegenkomt, en probeert de mensen die hij ontmoet vertrouwd te maken met zijn eigen cultuur. “Ik reis zonder vooroordelen. Ik probeer zo veel mogelijk in me op te nemen tijdens mijn reizen, met mijn saz als trouwe reisgezel.” Momenteel is de ambitieuze wandelaar terug in Turkije om zijn volgende reis, naar Afrika, voor te bereiden.

De saz is een snaarinstrument dat vooral gebruikt wordt in klassieke Ottomaanse en Turkse volksmuziek. Het wordt ook vaak ‘bağlama’ genoemd.

Bron: Sabah

S.V.R.