Google heeft de 123e geboortedag van een van de meest prominente volksdichters en -zangers in de vroege 20e eeuw van Turkije herdacht op 25 oktober.

De Turkse startpagina van de zoekmachine liet een cartoon van Aşık Veysel zien, waarop hij op zijn bağlama, een lokaal snaarinstrument, speelt, met een Turks tapijtmotief op de achtergrond. Veysel werd op 25 oktober 1894 geboren in Şarkışla, een stad in de centraal gelegen provincie Sivas.

Hij werd blind tijdens zijn kindertijd en kreeg van zijn vader een bağlama en leerde deze te bespelen en te zingen. In de jaren 1930 kreeg hij steeds meer aandacht in Turkije na een ontmoeting met de dichter Ahmet Kutsi Tecer, tijdens een avond voor volksdichters in Sivas, en begon hij in heel het land te spelen.

Zijn muziek en gedichten, die vaak blije en droevige aspecten hadden, hebben een nieuwe generatie volksartiesten in Turkije geïnspireerd en zijn gecoverd door vele muzikanten. Veysel overleed op 21 maart 1973 aan longkanker.

Hurriyet

BONUS

“Uzun ince bir yoldayim”, vertaald in het Nederlands: “Ik loop op een lange smalle weg” is een van zijn meest bekendste en gespeelde nummers.