Foto: Muharrem Ince spreekt de mensen toe op het dak van een bus in Sivas (4 september 2020)

Muharrem Ince is vrijdag toegekomen in de centrale provincie Sivas, om zijn beweging ‘Thuisland in duizend dagen’ te promoten. Ince is een dissident uit de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij).

In een interview voor zijn vertrek, op de luchthaven in Istanbul, zei Ince dat hij zich niet te veel zorgen maakt over de geruchten dat hij ontslagen zou worden uit de CHP.

“Daar maak ik me geen zorgen over. Ik heb maar één angst: dat één van onze burgers mij op een bepaald moment zou zeggen: ‘Toen de situatie in ons land steeds slechter werd, heb jij niets ondernomen.’”

Twee CHP-leden hebben gevraagd om Ince voor de disciplinaire commissie van de partij te laten komen. Dat zorgde voor geruchten over een nakend ontslag, maar voorzitter Kemal Kılıçdaroğlu ontkende dat.

“Hij is lid van onze partij en er is niks mis met zijn beweging. We hebben daar niets op tegen. Hij mag praten over de problemen in Turkije,” aldus Kılıçdaroğlu.

Voor aanvang van Ince’s rondreis drukte hij iedereen op het hart om de coronaregels te volgen. “We moeten in eerste instantie onszelf beschermen. Dit is mijn waarschuwing aan iedereen. We zullen de sociale afstand en de hygiënemaatregelen in acht nemen en een mondmasker dragen. De beweging ‘Thuisland in duizend dagen’ zal Turkije beschermen.”

Hij bedankte Kılıçdaroğlu ook omdat die hem niet had tegengehouden om zijn initiatief door te zetten.

Na dat interview vertrok Ince om 8u40 uit Istanbul richting Sivas. Dat is een symbolische plek voor hem om zijn campagne te beginnen.

Op het historische Congres van Sivas in 1919 kwamen de stichters van de Turkse Republiek namelijk bijeen om de onafhankelijkheidsstrijd en de toekomst van Turkije vorm te geven.

Mustafa Kemal Atatürk, de vader van de natie en toentertijd officier onder het Ottomaanse regime, riep daar de vertegenwoordigers van alle verzetsgroepen bijeen. Zij zouden een einde maken aan de bezetting van Turkije in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog.

Ince werd vier keer op rij, in 2002, 2007, 2011 en 2015, verkozen tot schepen voor de CHP in zijn thuisstad Yalova. Verder was hij twee ambtstermijnen lang fractievoorzitter van de CHP-fractie in het parlement.

Ince nam het twee keer op tegen Kılıçdaroğlu in de strijd om het voorzitterschap van de partij: een eerste keer in september 2014, nadat de CHP de presidentsverkiezingen had verloren, en later in februari 2018.

Bij de presidentsverkiezingen van 2018 was Ince kandidaat voor de CHP. Hij haalde iets meer dan 30% van de stemmen.

Daarmee werd hij tweede na de zittende president Recep Tayyip Erdoğan, de winnaar van de eerste ronde, met 53%.

Bron: Sabah

S.V.R.