MHP-leider Devlet Bahçeli

MHP-leider Devlet Bahçeli is van mening dat de doodstraf mensen zou afschrikken om bepaalde zware misdaden te plegen.

Die mening formuleerde hij deze week in een geschreven verklaring. Hij richtte de verklaring aan het parlement, dat haar werkzaamheden op 1 oktober hervat. Hij verwijst naar het toenemende aantal moorden, verkrachtingen en andere vormen van mishandeling.

“Dit is alarmerend. De doodstraf zal mensen twee keer doen nadenken voor ze deze verschrikkelijke, barbaarse misdaden plegen. De MHP is niet echt voorstander van de doodstraf, maar onze partij ziet het als de enige oplossing tegen dit soort criminelen die de grenzen van de angst opzoeken.

Voor ons zou deze straf vooral moeten gelden voor seksueel misbruik van kinderen (artikel 103), misdaden tegen seksuele immuniteit (sectie 6) en pogingen om de grondwettelijke orde met geweld te verstoren (artikel 309 van de Turkse strafwet).”

Vanaf 2001 was in Turkije alleen nog doodstraf mogelijk voor misdaden in oorlogstijd en voor terrorisme. In 2004 stemde het Turkse parlement voor de volledige afschaffing om eventuele toetreding tot de EU te vergemakkelijken.

Sindsdien heeft de huidige regeringspartij AKP herhaaldelijk opgeroepen om de straf opnieuw in te voeren, vooral na de mislukte staatsgreep in juli 2016.

K.L.

(Bron: Hürriyet)