Aytun Çıray, parlementslid voor de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij), heeft op maandag ontslag genomen van zijn partij om een nieuwe politieke beweging geleid door voormalig MHP (Nationalistische Bewegingspartij) dissident Meral Akşener te vervoegen.

Hij maakte zijn beslissing bekend na een onderhoud met CHP-voorzitter Kemal Kılıçdaroğlu in het hoofdkantoor van de partij in Ankara. Çıray publiceerde later een geschreven verklaring waarin hij zegt dat het huidige politieke klimaat een centrumrechtse partij, die hij als het “Nationaal Centrum” beschreef, nodig heeft.

 “Op 25 oktober zal ik één van de stichters van de partij geleid door mevrouw Meral Akşener zijn”, zei Çıray. Akşener werd, samen met andere prominente personen, verbannen uit de MHP wegens hevige kritiek op het beleid van voorzitter Devlet Bahçeli na de verkiezingen van 7 juni en 1 november 2015.

In de zomer lanceerde Akşener, samen met andere prominente dissidenten Ümit Özdağ en Koray Aydın, een proces om een nieuwe politieke partij te beginnen waarvan zij de voorzitster en mogelijk presidentieel kandidaat voor de verkiezingen in 2019 zal zijn.

Çıray zal het vijfde parlementslid zijn die de nieuwe partij vertegenwoordigt in het parlement, samen met vier andere parlementsleden die werden verbannen uit de MHP.

Geruchten suggereren dat de CHP, die een partij wil zijn om de tegenstanders van Erdoğan en de AK-Partij te omvatten, zich zorgen maakt over de opkomst van Akşeners beweging, die zich richt op seculier-nationalistische en centrumrechtse stemmen in het westen van Turkije.

Çıray, een voormalig dokter en ambtenaar voor het Ministerie van Gezondheid bekend bij de lokale bevolking in Izmir, werd gekozen als parlementslid voor de centrumrechtse DYP (Partij voor het Rechte Pad) in 1995 en de ANAP (Moederlandspartij) in 2002 voor hij de centrumlinkse CHP vervoegde. Hij werd verkozen in het parlement in 2011 en 2015.

Vanuit de CHP klinkt dat het effect van Cirays vertrek minimaal zal zijn en dat hij een poging wil wagen bij Akşeners partij omdat hij zou moeten deelnemen aan de CHP-voorverkiezingen voor 2019, in tegenstelling tot de vorige jaren toen hij genomineerd werd vanuit de partijquota.

Sabah