De burgemeester van Ankara, Melih Gökçek, heeft aangekondigd dat hij zal aftreden van zijn ambt op 28 oktober terwijl de inspanningen van de regerende AK-Partij om de partij te doen herleven voor de drievoudige verkiezingen in 2019 voortgaan.

 “God willend zal ik een buitengewone bijeenkomst van de gemeenteraad bijeenroepen op zaterdag en vaarwel zeggen tegen de leden van de gemeenteraad en mijn ontslag voorleggen,” zei Gökçek op zijn Twitteraccount op 23 oktober.

Het ontslag van Gökçek was al sinds midden oktober een nationaal onderwerp. Sprekend over wie de burgemeester zou kunnen vervangen, zei president Recep Tayyip Erdoğan dat “consultaties gehouden worden” binnen de regerende partij.

 “Stappen en beslissingen zullen in overeenstemming zijn met ontwikkelingen. Onze hoofdfocus is op succes. Wij zullen doen wat nodig is voor succes,” vertelde de president aan enkele journalisten in Ankara.

Gökçeks aankondiging komt erna ontslagen van AKP-burgemeesters in Istanbul, Niğde, Düzce en recent Bursa waar burgemeester Recep Altepe ontslag nam op 23 oktober.

 “Wij zullen nooit tegen onze partij of onze leider gaan, noch schade berokkenen aan onze partij. We zullen doen wat ons past en wij zullen niet proberen om een crisis te veroorzaken. Onder deze omstandigheden heb ik niet de opportuniteit om mijn land te dienen. Daarom neem ik ontslag als burgemeester,” vertelde Altepe aan journalisten in Bursa.

Slechts drie dagen voor zijn ontslag had Altepe beloofd om zijn job verder te zetten, ondanks president Erdoğans oproep en aanhoudende speculatie.

President Erdoğan riep ook burgemeester van Balıkesir, Ahmet Edip Uğur, om ontslag te nemen, een “herlevingsproces” voor de 2019-verkiezingen citerend. Uğur zal naar verluidt zijn ontslag indienen op 30 oktober.

Gökçek, die zijn beslissing aankondigde na een onderhoud met president Erdoğan op 23 oktober in het Presidentieel Paleis in Ankara, werd verkozen tot burgemeester van de hoofdstad in 1994 en vervoegde de AKP in het begin van de jaren 2000. Hij werd herkozen tot burgemeester van Ankara in drie opeenvolgende verkiezingen in 2004, 2009 en 2014 en werd daarmee de eerste Ankara-burgemeester die zijn ambt behield voor vier termijnen.

Meer dan 800 van de 1397 Turkse gemeenten worden geleid door burgemeesters die lid zijn van de regerende AKP.

Hurriyet