Het Baku-Tbilisi-Kars (BTK) spoorwegproject, de eerste officiële treindienst die Turkije zal verbinden met Azerbeidzjan en Georgië, start op 30 oktober. Dit meldde de Turkse Minister van Transport Ahmet Arslan op 23 oktober.

De trein zal vertrekken van Baku in Azerbeidzjan richting de oostelijke Turkse provincie Kars met de Turkse President Recep Tayyip Erdoğan, de Azerbeidzjaanse President Ilham Aliyev en de Georgische Premier Giorgi Kvirikashvili aan boord, aldus Arslan in een interview met Anadolu Agency.

Geschiedenis wordt (opnieuw) geschreven

“De Ijzeren Zijdeweg zal worden herbouwd zoals het moet en er zal opnieuw geschiedenis geschreven worden,” zei Arslan.

Arslan zei dat de testritten van de spoorwegdienst succesvol waren. De Ijzeren Zijdeweg zou een significante toegevoegde waarde betekenen voor de landen op de route en in de regio. “Het zal de economie in de regio boosten en ervoor zorgen dat lokale producten hun doelmarkten bereiken,” aldus de minister.

Een miljard passagiers

De minister zei dat men verwacht dat de internationale vrachtcapaciteit van het traject rond de 50 miljoen ton per jaar zou moeten bereiken. Hij voegde hieraan toe dat transport tussen Turkije en Azië, de Kaukasus en Europa makkelijker zou worden.

Hij zei dat de spoorwegdienst een miljard passagiers zou bedienen en dat het 6,5 miljoen ton aan vrachtcapaciteit zou hebben vanaf dat de verbinding operationeel wordt. Het 826 kilometer lange traject wordt gebouwd in overeenstemming met een intergouvernementele overeenkomst tussen Azerbeidzjan, Georgië en Turkije.

Hurriyet