De operatie van de Turkse Strijdkrachten (TSK) in de Syrische provincie Idlib in Syrië is bijna voltooid, het volgende militaire offensief zou zich op Afrin kunnen richten. Dat heeft president Recep Tayyip Erdoğan gezegd, daarmee verwijzend naar het Syrische kanton dat onder controle is van de Syrisch-Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG).

“Onze operatie in Idlib is gereed. Voor ons ligt Afrin. Dit zijn bedreigingen voor ons en we zullen nooit concessies doen aan dergelijke bedreigingen”, zei Erdoğan op 24 oktober tegen de parlementaire fractie van zijn Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

Turkije lanceerde de operatie in Idlib op 8 oktober in het kader van een deal binnen het driedelige Astanaproces met Rusland en Iran, om deëscalatiezones in Syrië te vestigen. Het leger kondigde op 13 oktober aan dat het zijn eerste observatiepost in het buurland had geïnstalleerd, de eerste van een verwacht totaal van 14 posten om het lopende staakt-het-vuren tussen het Syrische regime en de oppositiegroepen te controleren.

“We hebben altijd gezegd: ‘We kunnen plots in de nacht komen.’ En inderdaad, we kunnen plotseling tijdens een nacht binnenvallen”, zei Erdoğan. Daarmee gebruikte hij een uitdrukking die populair is geworden onder Turkse nationalisten.

Hij herhaalde ook zijn harde kritiek op de Verenigde Staten vanwege hun steun aan de YPG, wat inhoudt dat de groep met behulp van de VS de controle heeft overgenomen van oliebronnen in Zuid-Syrië.

Hurriyet