Kemal Kılıçdaroğlu, het hoofd van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij, heeft president Recep Tayyip Erdoğan uitgedaagd om vervroegde lokale verkiezingen uit te schrijven, te midden van geruchten over nieuwe stemmingen, na de gedwongen ontslagen van een aantal prominente burgemeesters van de regeringspartij.

“Het heeft geen zin om nog 17 maanden te wachten. Laten we de democratie niet vermoorden. Laten we nu verkiezingen houden”, zei Kılıçdaroğlu op 24 oktober tegen zijn parlementaire fractie.

“Ik daag je openlijk uit. Laten we eens kijken wie er probeert te ontsnappen aan de stembus”, zei hij, belovend dat de CHP ‘alle nodige steun’ zal geven aan een wetswijziging die het mogelijk maakt de verkiezingen voor 2019 te houden.

Turkije zal in 2019 drie verkiezingen houden – lokale verkiezingen in maart en gelijktijdige parlements- en presidentsverkiezingen in november 2019 – na de recente grondwettelijke wijzigingen die Turkije van een parlementair systeem veranderden in een presidentieel systeem.

De uitdaging van Kilıçdaroğlu komt nadat Erdoğan het ontslag van een aantal burgemeesters uit de gelederen van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) heeft geëist. De burgemeesters van Istanbul, Bursa, Düzce en Niğde hebben al ontslag genomen na de aankondiging van de president en de burgemeester van Ankara Melih Gökçek heeft verklaard dat hij op 28 oktober zal aftreden.

Hurriyet