Een Turkse man, geïnspireerd door de legendarische 17de -eeuwse  Ottomaan en vlieger Hezarfen Ahmed Celebi, wil proberen een ononderbroken, niet-aangedreven, vlucht uit te voeren over de Bosporus, gebruik makend van base jump technieken. Het project maakt deel uit van de Europese Buitenhuis Film Tour (EOFT) in Istanbul.

Base jumper Cengiz Kocak wil proberen van de Galatatoren, op de Europese zijde van de stad, naar het Üsküdar Dogancilar plein, aan de Aziatische kant van de stad, te vliegen. Hij volgt daarmee Hezarfen´s voorbeeld op die 385 jaar ervoor (min of meer) dezelfde route aflegde. Hezarfen´s vlucht werd vastgelegd door beroemd ontdekkingsreiziger Evliya Celebi.

Kocak: “Er is een kans dat ik neerga in de Bosporus en er moeten dus ook de nodige veiligheidsmaatregelen genomen voor de vlucht.” Kocak liet eveneens weten het niet bij een poging te laten moest hij bij zijn eerste poging niet in zijn opzet slagen.

Kocak´s stapt met zijn vlucht in de voetstappen van Hezarfen Celebi, die volgens de overlevering van Evliya Celebi, van de Galatatoren tot Üsküdar vloog met de hulp zuidwestelijke winden.

Goud maar verbannen

Toen Celebi zijn vlucht vervolledigde beloonde Sultan Murad IV hem met een volle zak goud, waarna hij hem verbande naar Algerije. De Sultan vond de man, ondanks zijn prestatie, beangstigend omdat hij “zomaar alles kon doen wat hij wilde”.

De Galatatoren bevindt zich zo een 35 meter boven de zeespiegel. De piek van de koepel bevindt zich 62 meter boven de zeespiegel. Het Dogancilar plein in Üsküdar bevindt zich ruwweg 12 meter boven de zeespiegel. De totale afstand tussen de toren en het plein bedraagt 2,36 kilometers.

Sabah