Eerder deze week maakte Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu via Twitter bekend dat 2 Turken gered zijn van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld die ligt in de Himalaya.

“Muhammed Emin Özyazıcı en Muratcan Kaya zaten vast op de Mount Everest. We konden hen per helikopter bereiken. We laten hen zo snel mogelijk per vliegtuig terugkeren”, tweette hij met foto’s van de 2 mannen erbij.

Omwille van de uitbraak van COVID-19 schrapte Nepal alle expedities op de Mount Everest gedurende het huidige klimseizoen, maar Kaya en Özyazıcı zaten er nog vast met hoogteziekte.

Op 15 maart konden ze de Turkse ambassade in New Delhi contacteren vanuit het dorpje Gorakshep, waar ze onderdak gevonden hadden. Na het telefoontje deed het ministerie van Buitenlandse Zaken al het nodige om hen te redden.

Aan de pers vertelde Özyazıcı dat de hoogteziekte hen overviel op een hoogte van ongeveer 5.150 meter. Daar kregen ze last van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ze vroegen om hulp om beneden te geraken omdat hun verzekering de kosten voor een redding met helikopter niet dekte.

Het tweetal vertrok op 5 maart vanuit Istanboel naar Kathmandu. Op 8 maart begonnen ze aan hun beklimming.

K.L.

(Bron: Hürriyet)