De 400 Mawozo bende, een van de oudste en meest gevreesde bendes van het land

Ankara heeft maandag een crisisbureau opgericht nadat een groep, waaronder acht Turkse onderdanen, werd ontvoerd in de hoofdstad van Haïti, zei de topdiplomaat van het land, de laatste in de reeks van ontvoeringen door machtige bendes.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu zei dat een speciale groep werkt aan de redding van de ontvoerde Turkse burgers.

De groep was op een bus gestapt in de naburige Dominicaanse Republiek en werd zondagmiddag laat ontvoerd in de wijk Croix-des-Bouquets van Port-au-Prince, zei Hugues Josue, de ereconsul van Turkije in Haïti.

“We volgen de situatie op de voet. Er is een crisisbureau opgezet in Haïti”, zei Çavuşoğlu tegen de verslaggevers na een kabinetsvergadering.

De Turkse onderdanen, die beweren “missionarissen” te zijn, werden voor losgeld ontvoerd door gewapende groepen, vertelden diplomatieke bronnen aan Turkse media.

De Turkse ambassade in Santo Domingo, die ook geaccrediteerd is bij Haïti, had contact opgenomen met de autoriteiten van beide landen en er werden inspanningen geleverd om de vrijlating van de Turkse onderdanen te bewerkstelligen, zo citeerde de publieke omroep TRT Haber de bronnen.

De vijf mannen en drie vrouwen zijn allemaal tussen de 20 en 26 jaar oud, aldus het bericht.

Çavuşoğlu zei dat hij zowel met de gezant van Turkije in de Dominicaanse Republiek als met de ministers van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken van Haïti had gesproken. Hij merkte op dat losgeld wordt beschouwd als het motief achter de ontvoering.

Bendes zijn steeds machtiger geworden sinds de moord op president Jovenel Moise vorig jaar.

Ten minste 75 mensen zijn gedood als gevolg van bendeoorlogen die twee weken geleden uitbraken tussen bendes in de buurt van de hoofdstad Port-au-Prince, zei het geïntegreerde bureau van de Verenigde Naties in Haïti op vrijdag.

Het geweld en de onveiligheid hebben de Haïtianen er de voorbije weken toe aangezet protesten te organiseren om veiliger buurten te eisen.

Bron: Sabah