De rechtszaak over de schokkende moord op de aanklager Mehmet Selim Kiraz in zijn kantoor in een beschermd gerechtsgebouw in Istanbul drie jaar geleden is afgelopen donderdag van start gegaan.

Foto rechts: Mehmet Selim Kiraz

In de eerste hoorzitting beval het hof arrestatiebevelen voor negen voortvluchtige beklaagden, allen hooggeplaatste figuren in de communistische terreurgroep DHKP-C. De verblijfplaats van sommige verdachten is onbekend, maar een van hen werd eerder in Griekenland gearresteerd, en twee anderen worden verondersteld in Duitsland en Nederland te zijn.

Kiraz werd op 31 maart 2015 gegijzeld door Şafak Yayla en Bahtiyar Doğruyol, twee DHKP-C-militanten, in zijn kantoor in het gerechtsgebouw van Çağlayan.

Voordat de politie het kantoor bestormde, hebben de terroristen Kiraz vermoord. Ze werden gedood in een daaropvolgende schietpartij met de politie. Kiraz was aanklager in de zaak van de politieagenten die beschuldigd werden van het doden van Berkin Elvan, een betoger die deelnam aan de rellen in het Gezi Park in Istanbul in 2013. Na zijn dood werd Elvan een symbool voor de DHKP-C die door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie wordt erkend als een terreurgroep.

Negen verdachten

Negen voortvluchtige verdachten hadden dagvaardingsbevelen voor de aanvang van de hoorzitting, maar de rechters veranderden deze in arrestatiebevelen tijdens de hoorzitting van donderdag. Een rood sein oftewel internationaal arrestatiebevel zal nu worden uitgevaardigd tegen Faruk Ereren (DUITSLAND), Zerrin Sarı, Nuri Eryüksel, Mesut Demirel, Hüseyin Fevzi Tekin, Şadi Naci Özpolat, Şerafettin Gül, Seher Demir (NEDERLAND) en Musa Aşoğlu.

Seher Demir

In 2013 was het Amerikaanse diplomatieke hoofdkwartier in de Turkse hoofdstad Ankara doelwit van een zelfmoordaanslag, die werd opgeëist door de terreurgroep DHKP-C. Bij de aanslag kwam een Turkse bewakingsagent om het leven en raakten drie voorbijgangers gewond. Volgens Washington en Ankara was Seher Demir, die momenteel in Nederland verblijft, de opdrachtgever van de terreuraanslag.

Vrijgelaten in Duitsland

Faruk Ereren, lid van DHKP-C’s uitvoerende “commissie”, werd vrijgelaten in Duitsland, waar hij jaren geleden werd vastgehouden en wordt verondersteld in Griekenland te zijn. Zerrin Sarı, bekend als “grote zus” en voormalig echtgenote van wijlen oprichter van de groep, Dursun Karataş, wordt ook verondersteld in een Europees land te zijn. Ze werd in 1999 in België gearresteerd, maar werd in 2008 vrijgelaten. Ze behoort tot de leden van de DHKP-C die ook door de Verenigde Staten gezocht worden.

Griekenland

Hüseyin Fevzi Tekin werd in 2014 in Griekenland gearresteerd, maar een Griekse rechtbank heeft zijn uitlevering aan Turkije afgewezen. Tekin is een hooggeplaatste figuur in de DHKP-C die na de dood van haar leider Dursun Karataş in 2008 naar de top is gestegen.

Favoriete schuilplaats

Hij werd gearresteerd na een reeks bomaanslagen in het district Fatih in Istanbul in 1999. Na zijn voorwaardelijke vrijlating verdween hij. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij vanuit Griekenland het bevel voert over de organisatie. Griekenland is al lang een favoriete schuilplaats voor terroristen van de DHKP-C en PKK. Terroristen die Turkije ontvluchtten, zochten onderdak in vluchtelingenkampen in Lavrion onder het mom van asielzoekers, vooral in de jaren tachtig.

Bestempeld als terreurgroep

De DHKP-C, opgericht in 1978 als marxistisch-leninistische partij, werd door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie bestempeld als terreurgroep. Onder de naam Dev Sol eiste de organisatie tot 1994 de verantwoordelijkheid op voor een reeks opvallende moorden, waaronder de moord op de nationalistische politicus Gün Sazak en voormalig premier Nihat Erim in 1980.

De groep vermoordde ook verschillende functionarissen van de Turkse inlichtingendiensten. In 1994 werd de groep opgericht als DHKP-C na de splitsing van Dev Sol. De terroristische activiteiten van de groep bleven relatief klein in vergelijking met de PKK, een andere terroristische organisatie die zich tegen Turkije kant.

Sabah

T.A.