Hatice Ruken Kilic werd zaterdag in Istanbul gearresteerd bij een operatie van de Turkse autoriteiten. Hij was een vooraanstaand lid van de extreem-linkse terreurgroep DHKP/C.

Antiterreureenheden in Istanbul organiseerden samen met de Turkse geheime dienst (MIT) een operatie om de terrorist te arresteren. Hij stond in de ‘blauwe’ categorie op de lijst van gezochte terroristen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Foto: Terrorist is medeverdachte van aanslag op Amerikaans consulaat in Istanbul in 2015

Deze lijst is verdeeld in vijf categorieën met elk een kleurcode. Rood is de categorie van de meest gezochten, gevolgd door blauw, groen, oranje en grijs.

De geheime dienst publiceerde een rapport waaruit bleek dat Kilic en Serkan Ors in Istanbul verbleven. Daarop lanceerden de veiligheidsdiensten een operatie om hen te arresteren.

Daarnaast vonden de veiligheidsdiensten een revolver, kogels en documenten, zowel digitaal als op papier, die verband houden met de terreurgroep. Kilic pleegde samen met Hatice Asik, een aanslag op het Amerikaans consulaat in Istanbul op 10 augustus 2015. Asik raakte daarbij zelf gewond en kon gearresteerd worden, maar Kilic kon ontkomen.

De groep wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de Europese Unie.

AA

S.V.R.