De Turkse Minister van Industrie en Technologie bracht op 18 november een bezoek aan geneticalaboratoria waar onderzoek wordt gevoerd naar het eerste biosimilaire geneesmiddel tegen hoofd- en nekkanker van het land.

Een biosimilair geneesmiddel is een geneesmiddel dat vergelijkbaar is met een “referentiegeneesmiddel”, geproduceerd na het verstrijken van het farmaceutisch octrooi.

Mustafa Varank was aanwezig bij de eerste tentoonstelling van de productiestadia van het geneesmiddel in het onderzoekscentrum in Marmara van de Turkse Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad (TÜBİTAK).

“We willen deze technologie voor ons land verwerven door biotechnologische geneesmiddelen lokaal te ontwikkelen”, aldus Varank tijdens het bezoek aan het BİOSİM (onderzoeksproject naar biosimilaire kankerbehandeling).

Hij zei dat BİOSİM een project is om medicatie voor de behandeling van kanker in het hoofd- en halsgebied te ontwikkelen. Varank meende dat er 180 verschillende biosimilaire geneesmiddelen waren die Turkije kan produceren.

Hij zei dat het project met succes het kankergeneesmiddel in laboratoriumomstandigheden had geproduceerd, met plannen voor de levering ervan aan de particuliere sector tegen mei volgend jaar.

Hurriyet

T.A.