PKK-sympathisanten demonstreren in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. (28 juni 2020)

De terreurgroep PKK gebruikt nog steeds het grondgebied van de Europese Unie voor propaganda, fondsenwerving, rekrutering en om logistieke steun te verkrijgen.

Dat heeft het agentschap dat de politie op Europees niveau coördineert dinsdag laten weten.

Volgens het jaarlijkse terrorismerapport van Europol verspreidt de PKK actief propaganda in Europese landen. Verder zamelt ze geld in in landen als België, Duitsland en Roemenië.

“Leden en sympathisanten van de PKK zijn nog steeds betrokken bij legale en illegale fondsenwerving om de groepering en diens zijtakken te steunen,” luidt het.

Foto: PKK/PYD-sympathisanten zwaaien met posters van Abdullah Öcalan en vlaggen van de organisatie tijdens een verboden betoging in Berlijn, Duitsland, op 27 oktober 2018.

Europol kreeg ook informatie van verscheidene Europese landen dat de groepering betrokken is bij zware, georganiseerde criminaliteit.

Vorig jaar vernielden PKK-sympathisanten moskeeën en winkels van de Turkse gemeenschap in Duitsland. Zulk vandalisme gebeurde ook in België en Zwitserland.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 30 jaar lang een terreurcampagne tegen Turkije. Daarbij zijn al 40.000 mensen omgekomen.

Verder blijkt uit het rapport van Europol dat de leden van de extreem-linkse DHKP-C nog steeds de Europese landen gebruiken om logistieke steun te verkrijgen voor hun operaties in Turkije.

“Verenigingen, die wettelijk volledig in orde zijn, worden gebruikt als dekmantel voor illegale activiteiten. In Oostenrijk werd een Turks lid van de DHKP-C gearresteerd met een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd door Griekenland.”

De DHKP-C is verantwoordelijk voor een reeks terroristische aanslagen in Turkije, onder meer de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara in 2013.

Daarbij kwam een Turkse veiligheidsagent om het leven. De groep wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU.

Bron: AA

S.V.R.