De ferry’s tussen de Europese en Aziatische kant van Istanbul kosten vanaf donderdag, voor een beperkte periode, nog maar TL 0,05. Dat heeft de Coördinatieraad voor het Transport (UKOME) beslist na overleg.

Burgemeester Ekrem İmamoğlu van Istanbul kondigde het goede nieuws aan op Twitter.

“Meer ferry’s, meer maritiem transport. We hebben het tarief verlaagd tot TL 0,05, tussen 10u en 16u, tot 31 augustus. Zo willen we het maritieme transport en flexibele werkuren stimuleren,” tweette İmamoğlu.

Het nieuwe tarief geldt voor de veerdiensten tussen Üsküdar en Eminönü, tussen Kadıköy en Eminönü, tussen Kadıköy en Karaköy en tussen Kadıköy en Beşiktaş. De ferry’s naar de Prinseneilanden vallen niet onder de regeling.

Ferry’s zijn het snelste en gemakkelijkste transportmiddel voor pendelaars die van de ene naar de andere kant van Istanbul moeten. Het bespaart hen het drukke verkeer op de bruggen.

Een aantal dagen voordien had de burgemeester nog een project met zeetaxi’s aangekondigd. Zeetaxi’s zijn kleine gesloten speedboten, waarmee je snel van de ene naar de andere kant kunt varen.

Ze bestonden al, maar waren de laatste tijd niet meer populair omwille van de hoge kostprijs. Volgens İmamoğlu gebeurt slechts 3% van al het verkeer in Istanbul over het water, een laag cijfer voor een stad die in tweeën verdeeld wordt door de Bosporus en die, met 15 miljoen inwoners, de dichtstbevolkte stad van Turkije is.

De burgemeester wil de komende maanden opnieuw zeetaxi’s invoeren, met lagere tarieven en meer aanlegplaatsen.

Het stadsbestuur moest een ander plan, om het transport te faciliteren, opbergen. Een idee om 6.000 nieuwe taxi’s te introduceren werd door de UKOME van tafel geveegd, omdat sommige raadsleden er zich tegen verzetten.

Het stadsbestuur wou een aantal minibusjes vervangen door taxi’s, maar daartegen kwam protest van de taxichauffeurs. Zij vrezen dat ze daardoor nog meer in de problemen zullen geraken, bovenop de schade die ze al geleden hebben door COVID-19.

UKOME besloot om een commissie op te richten die de zaak moet onderzoeken, maar houdt zelf wel het laatste woord. Dat zei Orhan Demir, vice-secretaris-generaal van het stadsbestuur belast met transport, in een interview na afloop van de vergadering.

“Sommige leden vonden dat er geen nood was aan nieuwe taxi’s en de zaak werd grondig besproken in een commissie. Anderzijds zijn er sinds 1990 geen taxi’s meer bijgekomen, terwijl de bevolking wel gegroeid is.”

Het stadsbestuur wil een nieuw model invoeren met nieuwe taxi’s. De chauffeurs zouden in drie ploegen moeten werken en een uniform moeten dragen.

Je zou dan voor een rit kunnen betalen met je Istanbulkart, een elektronische kaart die gebruikt wordt voor het openbaar vervoer. De burgemeester klaagt over te weinig taxi’s in de stad: er zijn er zo’n 17.000 voor een bevolking van 15 miljoen mensen.

Taxichauffeurs en -bedrijven vinden het plan “niet nodig,” zegt Fahrettin Can, die een taxibedrijf runt op de nieuwe luchthaven. Hij vindt dat Istanbul geen “nieuwe taxi’s” nodig heeft, want de bestaande taxi’s hebben nu al te weinig passagiers.

“Slechts 53% van de taxi’s in Istanbul zijn bezet tijdens de dag en andere vinden moeilijk passagiers,” zei Can vorige week in een interview. Het huidige aantal taxi’s volstaat, er zijn enkel meer chauffeurs nodig. Meer taxi’s zou alleen maar leiden tot nog meer uitstoot, aldus Can.

Bron: Sabah

S.V.R.