Een Italiaanse regionale functionaris wil de reusachtige Anatolische herdershonden (Kangal) inzetten om schapen te beschermen tegen toenemende wolvenaanvallen in Toscanië.

Roberto Salvini, een politicus van Lega Nord, deed die oproep nadat 70 schapen gedood werden door wolven. Dat berichtte de BBC op 20 september.

“De beschermingsmethode met prikkeldraad tegen wolven werkt niet. De honden die gebracht werden om het vee te beschermen, vluchten wanneer ze roofdieren tegenkomen. We hebben voorgesteld om Kangal-honden uit Sivas te kopen om dergelijke voorvallen te voorkomen maar ons voorstel werd afgeschoten,” zei hij.

Turkse Kangal

De Kangal is een groot, waaks ras dat oorspronkelijk uit de Centraal-Anatolische provincie Sivas komt. De hond wordt gebruikt in Afrika en Noord-Amerika om kuddes te beschermen. Ze zijn gekend voor hun loyaliteit aan de kudde en mensen, hun lijvige omvang en hun intelligentie. De honden zijn eigenlijk eerder wakershonden dan herdershonden.

Naar schattingen is het aantal wolven in Italië gestegen van 100 tot 1600 nadat ze in 1971 een beschermde diersoort werden.

Afgelopen jaar werd een plan om 5 procent van de wolven te doden voorkomen door tegenstand van dierenrechtengroepen en het Italiaanse Ministerie van Milieu.

Hurriyet

T.A.