Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) en de Syrische Koerdische Democratische Uniepartij (PYD), twee vertakkingen van de terreurorganisatie PKK, uit hun terreurlijst geschrapt. Dat blijkt uit documenten die woensdag vrijgegeven zijn door de Amerikaanse regering.

In een vorig globaal verslag over terrorisme gaf de Verenigde Staten aan dat ze de YPG en de PYD beschouwden als Syrische vertakkingen van de verboden terreurbeweging PKK.

In het verslag verwijst de VS ook Fetullah Gülen. Ze benoemen hem een ‘islamitische geestelijke’, terwijl in het document ook verwezen wordt dat Turkije Gülen beschouwt als de leider van FETO (Fethullah Terrorist Organisation).

De beslissing van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken om de twee groepen van de terreurlijst te halen, spreekt beweringen van Amerikaanse inlichtingendiensten en ambtenaren tegen.

Inlichtingendienst CIA

De inlichtingendienst CIA verklaarde in januari 2018 dat zij de PYD, met Salih Muslum als voorzitter,  beschouwen als een Syrische vertakking van de internationaal erkende terroristische organisatie PKK. De CIA klasseerden dan ook de PYD als een buitenlandse terroristische groep en plaatse dit onder de Syrische afdeling in hun ‘World Factbook’.

 

De vorige Amerikaanse regering benadrukte dat er geen directe link merkbaar is tussen de YPG en PYD, en de PKK. De voormalige Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter verklaarde voor de Senaat dat er wel een link bestaat tussen de verboden terreurbeweging PKK en de Volksbeschermingseenheden en de Democratische Uniepartij. Carter gaf verder ook aan dat de VS, Turkije en de Europese Unie de PKK erkennen als een terroristische organisatie.

Daesh

De Amerikaanse regering heeft gedurende lange tijd de Koerdische Volksbeschermingseenheden voorzien van onder andere militaire uitrusting in een poging hun strijd te ondersteunen tegen de terroristische organisatie Daesh.

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama keurde dit initiatief goed, wat tot nu toe heeft geleid tot het versturen van 5.000 vrachtwagens en 2.000 vliegtuigen voorzien van wapens en militaire uitrusting. De huidige president Donald Trump heeft deze ondersteuning verdergezet.

Sabah

M.S.