Een Turks onderwijsinstituut is op de ochtend van donderdag het doelwit van een brandaanval geweest. De aanval vond plaats in het district Neukolln van de hoofdstad Berlijn. Onbekende daders gooiden stenen tegen de ramen van de vereniging en schreven de slogan ‘Kom op voor Afrin’ op de stoep. Dat berichten Duitse media.

Duitse media zeiden ook dat de vereniging aangevallen zou kunnen geweest zijn door PKK-sympathisanten die tegen de Turkse operatie in het noordwestelijke Syrische Afrin zijn. Daar voerde het Turkse leger een operatie tegen de YPG (Volksbeschermingseenheden), de Syrische vertakking van de terreurgroep PKK die meer dan 30 jaar een oorlog voert tegen Turkije.

Niemand geraakte gewond bij de aanval en buurtbewoners konden de vlammen uitdoven. Brandexperten van de Berlijnse politie waren ter plekke om onderzoek te voeren. De politie bevestigde dat de brand opzettelijk was aangestoken door een of meer verdachten.

Rustu Kama, de hoofd van de Turkse vereniging, vertelde tegen Anadolu Agency dat de politie hem donderdagochtend belde en hem informeerde over het incident. Hij merkte ook op dat de aanvallen op de Turkse gemeenschap recent zijn gestegen en vroeg om meer bescherming.

Gewelddadige manier

De Turkse operatie ‘Olijftak’ die begon op 20 januari met als doel het wegruimen van de YPG en Daesh in Afrin, heeft herhaaldelijk tot grote pro-PKK betogingen in Duitsland geleid.

Sommige betogingen eindigden op een gewelddadige manier met beschadigde voertuigen en meerdere brandaanvallen. Afgelopen maart gooiden onbekende daders een brandbaar voorwerp naar een moskee in Berlijn. De politie onderzoekt nog steeds die politiek gemotiveerde aanval.

Sabah

T.A.