Een toeriste wandelt in de Egyptische Bazaar in Istanboel

Ankara zet een nieuw instrument in tegen verspreiding van Covid-19: gevangenisstraf. Mensen die de gedragsregels overtreden, kunnen twee maanden tot een jaar celstraf krijgen.

Voor besmette personen die de gezondheidsautoriteiten valse informatie geven over degenen met wie zij contact hebben gehad, kan dit zelfs oplopen tot een à twee jaar.

Turkije is het eerste land ter wereld dat vrijheidsstraffen gebruikt om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Voor de opmerkelijke stap is geen nieuwe wetgeving nodig. Een oud artikel uit het Wetboek van Strafrecht wordt nieuw leven in geblazen.

Volgens minister van Gezondheid Fahrettin Koca is de toename van het aantal besmettingen ‘onder controle’, dankzij de maatregelen en de strengere controles.

Zo is het dragen van een mondkapje op straat nu in heel Turkije verplicht. Tot voor kort gold dat alleen in een aantal steden en op bepaalde plekken.

Ankara deelde eergisteren mee dat verspreid over het land 2.157 mensen in quarantaine vastzitten in slaapzalen en hotels. Onder hen zijn 689 overtreders van de regels en 1.359 binnenlandse arbeidsmigranten.

Een van de quarantainecentra is de Iyimaya-slaapzaal in de miljoenenstad Istanbul, waar 220 overtreders vastzitten, elk met een eigen kamer. Het gebouw wordt bewaakt door 85 politiemensen.

‘Degenen zonder symptomen worden na veertien dagen vrijgelaten’, zegt controlearts Nurettin Yigit. ‘Hebben ze wel symptomen, dan gaan ze naar het ziekenhuis.’

De Turkse artsenorganisatie TTB (Türk Tabipleri Birliği) heeft kritiek op het coronabeleid van de overheid. De TTB verwijt de regering gebrek aan transparantie. Ook vinden de artsen dat zij onvoldoende beschermende middelen krijgen.

De Turkse artsenorganisatie is al vanaf het begin van de corona-uitbraak in maart kritisch over de corona-aanpak van de regering. De TTB is niet vertegenwoordigd in het crisisteam van de regering.

Voor de coalitiegenoot van president Recep Tayyip Erdogan is dit aanleiding op te roepen tot een verbod van de organisatie.

Devlet Bahçeli, leider van de rechts-nationalistische partij MHP, sprak van ‘verraad’. Hij noemde de TTB (Türk Tabipleri Birliği) ‘even gevaarlijk als het coronavirus’.

Bron: TT