Turkije staat er alleen voor als het gaat over het opvangen van vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde Syrië. Als het land geen internationale hulp krijgt om een veilige zone in Syrië te creëren, zal Turkije de poorten van Europa misschien openzetten. Dit zei Erdoğan vorige week op een vergadering met leden van zijn Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

Volgens hem is het land erop gebrand om tegen eind september actief een veilige zone te creëren ten Oosten van de Eufraat. “Het is ons doel om minstens 1 miljoen Syrische vluchtelingen over te brengen naar het veilige gebied dat we dan gecreëerd hebben langs de grens van 450 kilometer lang,” zei hij terwijl hij benadrukte dat het land 3,6 miljoen Syriërs opvangt en daarbij geen hulp van de Europese unie heeft gekregen.

We zullen de poorten moeten openzetten. We kunnen niet langer gedwongen worden die last alleen te dragen,” liet hij ook weten. Turkije heeft al miljoenen mensen verwelkomd die op de vlucht zijn voor de burgeroorlog, en daarbij heeft het land 37 miljard dollar uitgegeven om hen op te vangen. Ankara heeft de Europese unie al herhaaldelijk opgeroepen om de 3 miljard euro steun te geven die de EU beloofde om de Syriërs op te vangen.

Een afspraak tussen Turkije en de EU bepaalt dat Europa 3 miljard euro zou betalen voor de opvang van de vluchtelingen, maar Turkije zou daarvan nog maar 850 miljoen euro hebben gekregen.

Veilige zone

Op 7 augustus kwamen het Turkse en het Amerikaanse leger overeen om een veilige zone en een gedemilitariseerde corridor op te zetten tussen de Eufraat en de Iraakse grens. Die zou dan bedoeld zijn om ontheemde Syriërs die in Turkije wonen te laten terug keren naar huis en om veiligheid te bieden aan Turkse grensdorpen en militaire voorposten. Ze kwamen ook overeen om een gezamenlijk coördinatiecentrum op te richten.

Sabah