Russisch president Vladimir Poetin verklaarde eerder dat Turkije samen met China en India lid kon worden van een groep zoals de Groep van 7, vanwege de rol die het land speelt bij internationale kwesties. Hij zei dit nadat er op het Eastern Economic Forum in Vladivostok een vraag gesteld werd over het voorstel van Amerikaans president Donald Trump om Rusland weer toe te laten tot de groep van belangrijkste economieën.

nl.wikipedia.org/wiki/Groep_van_Zeven

Die groep bestaat uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Canada, Italië en Japan. Oorspronkelijk hoorde Rusland daar ook bij, maar na de illegale annexatie van de Krim en omwille van de politieke en militaire steun voor separatisten in Oost-Oekraïne werd het land in 2014 uit de G-8 gezet.

Op de vergadering van het Eastern Economic Forum zei hij dat alle deelnemers er al eerder mee akkoord gegaan zijn dat het interessanter zou zijn om zaken als bijvoorbeeld de conflicten in het Midden-Oosten te bespreken in een breder format dan de G-8.

Afbeelding: Russisch president Vladimir Poetin opent een plenaire zitting van het Eastern Economic Forum in Vladivostok: 5 september 2019. Het forum gaat door in Rusland van 4 tot 6 september

“Maar ik denk dat iedereen vandaag begrijpt, en ook Frans president Emannuel Macron die het recent nog publiekelijk gezegd heeft, dat het Westen het niet lang meer voor het zeggen zal hebben. Ik kan me niet voorstellen dat er nog een effectieve internationale organisatie kan bestaan zonder China en India,” zei hij ook.

Hij praatte ook over zijn recente ontmoeting met president Recep Tayyip Erdoğan. Daarover verklaarde hij: “Nu Turkije het S-400 luchtdoelsysteem heeft gekocht, denk ik dat het land een goede luchtverdediging heeft. Daarom is het fatsoenlijk en relevant dat Turkije ook lid van een dergelijke organisatie kan worden, zeker als we in beschouwing nemen welke rol het land speelt bij zowel internationale kwesties als problemen in het Midden-Oosten. Volgens Poetin is de huidige Groep van 20 beter geschikt om de wereldproblemen aan te pakken dan de G-7.

Het Eastern Economic Forum is een jaarlijkse bijeenkomst om buitenlandse investeringen in het Russische Verre Oosten aan te moedigen. Rusland ziet deze ontmoeting ook als forum om te praten over internationale en regionale problemen.

Sabah