De Turkse overheid heeft onlangs verklaard dat de grensmuur tussen Syrië en Turkije voor de helft afgemaakt is.

Ergun Turan, de voorzitter van het overheidsbedrijf (TOKI), die het project leidt, verklaarde onlangs dat de grensmuur met Syrië, die 511 km lang zal worden, al voor de helft afgerond is. Turan verklaarde ook dat de muur al klaar was in de provincies van Sanliurfa, Kilis, Hatay, Mardin en Sirnak.

“Er moet nog ongeveer 221 km afgemaakt worden en wij zullen deze ook klaarmaken zo snel als mogelijk,” voegde hij eraan toe. Turkije deelt een 900 km lange grens met Syrië, die sinds 2011 verwikkeld is in een burgeroorlog.

De bouw van de muur is een project dat werd opgesteld door het Turkse ministerie van Defensie en Financiën en wordt momenteel uitgevoerd door TOKI.

De Turkse strijdkrachten

De Turkse strijdkrachten versterken de veiligheid aan de Turkse zijde, door betonnen muren op te trekken aan de ene kant en door samen te werken met de coalitie aan de ander kant. Operatie ‘Eufraat Schild’ begon op 24 augustus vorig jaar. De operatie is erop gericht om veiligheid en ondersteuning te verzekeren aan de coalitietroepen en om de terroristen te verwijderen die zich schuilhouden aan de Turks-Syrische grens.

Turan verklaarde dat de muur bestaat uit betonnen blokken die 2 meter dik en 3 meter hoog zijn en dat deze betonnen muren bovendien voorzien zijn met 1 meter hoge prikkeldraad.
AA