De poging van de internationale pers om de terroristen als helden af te schilderen en hun slachtoffers te vergeten, maakt deel uit van een duistere plan tegen het Turkse volk en haar overheid, vertelde de president van Turkije afgelopen zaterdag.

“De dubbele standaard van de internationale media organisaties, die gehanteerd worden wanneer het gaat over de verslaggeving van gebeurtenissen waarbij ons land betrokken is, zijn ons allen al bekend,” verklaarde de president Recep Tayyip Erdogan op de openingsceremonie van de Internationale Boekenbeurs.

Hij wees er ook op dat de wereld haar ogen dichtkneep over de glorieuze overwinning tegen de coupplegers en dat deze gebeurtenis in de literatuur een plek moet krijgen.

“Het is onze plicht om deze verwezenlijking in onze nalatenschap in te schrijven”, vertelde hij. “Zoals altijd, kunnen wij niet rekenen op het geweten of daden van anderen.”

Fethullah Gulen en zijn terreurgroep

De coup van 15 juli, die geleid werd door Fethullah Gülen en zijn terreurgroep (FETÖ), kostte het leven van 248 onschuldigen en maakte 2.200 gewonden.

Centraal op de boekenbeurs stond de slechte geletterdheid van de Turkse bevolking, waarbij recente statistieken aantonen dat er gemiddeld 10 uur per jaar gelezen wordt. Erdogan vertelde dat de Turkse overheid zich zal inzetten om de graad van geletterdheid te verhogen.

Top-10 wereldeconomieën

“Ik geloof dat Turkije haar plaats moet eisen in de top-10 wereldeconomieën, maar ook dat ze die plaats moet veroveren op het gebied van de kunst en cultuur,” verklaarde hij.

Erdogan verklaarde ook dat hij een nieuw project zal starten, waar een openbare bibliotheek geopend zal worden nabij het presidentieel paleis, met de bedoeling een bibliotheek te openen die 24/24 open zal zijn.

“Er zijn bibliotheken over de wereld die hun sporen in de geschiedenis achterlaten, die de gang van de wetenschap veranderen en die de toekomst van de natie verzekeren. Mijn hoop is dat deze presidentiële bibliotheek ons allen in een nieuw tijdperk zal doen treden.”

AA