De voorzitter van het Turkse parlement Ismail Kahraman, heeft in een open brief het Khojaly bloedbad ter herinnering gebracht.

“De pijn van het Khojaly bloedbad – het voelt alsof het gisteren was –  zal niet rusten totdat de verantwoordelijken om vergeving vragen,” vertelde Ismail Kahraman. De voorzitter deed beroep op de V.N. om “een actievere rol” te spelen in de kwestie en de Armeense invasie in het territorium van Azerbeidzjaan een halt toe te roepen.

Leefbare plek

“Wij leven en voelen samen mee met onze broeders in Azerbeidzjaan,” vertelde Kahraman. “Mijn grootste verwachting is dat de wereld terug een leefbare plek zal worden met vrede en rust voor de slachtoffers van het bloedbad.”

Controversiële incidenten

Het bloedbad van 25-26 februari 1992, wordt gezien als één van de bloedigste en meest controversiële incidenten tussen Armenië en Azerbeidzjaan over de controle van de Karabakh regio. Armeense strijdkrachten namen controle over de stad Khojaly in Karabakh op 26 februari met zeer zwaar oorlogsgeschut.

Foto: Google Images

Het offensief duurde twee uur lang en kostte het leven aan 614 Azerbeidzjaanse burgers, waaronder 116 vrouwen en 63 kinderen. Hiernaast waren er 487 zwaargewonden volgens de toenmalige berichtgeving.

AA