fotograaf: Sebati Karakurt.

Verdachte leden van de FETÖ-organisatie verkleden zich als Syrische vluchtelingen om Turkije te ontvluchten. 

De vermoedelijke putschisten proberen via de Turkse dorpen Subaşı, Kadıdondurma, Karayusuflu en Serem naar Griekenland te vluchten. Eens aangekomen, moeten de gevluchte FETÖ-leden de rivier Maritsa oversteken, vooraleer ze voet aan wal in Europa zetten. Deze route is ook een gebruikelijke route voor Syrische vluchtelingen.

Foto: Google Maps (Kadıdondurma)

Enkele dorpsbewoners uit het dorp Subaşı, beschreven de methoden die gebruikt worden door mensensmokkelaars. De dorpsbewoners getuigden echter op voorwaarde dat ze anoniem bleven.

Verstopt in het bos

Volgens de bewoners verstoppen de vluchtelingen zich in een bos aan de rand van het dorp tot de avond valt. Hierna lopen ze langs irrigatiekanalen, velden en steegjes om één kilometer verder de Maritsa rivier te bereiken.

Onderduikadressen

Volgens informatie van de dorpsbewoners vinden ook verdachte FETÖ-leden, ondanks de vele veiligheidsmaatregelen, hun weg naar Griekenland. Daar worden de verdachte putschisten door andere FETÖ-leden opgewacht, waarna ze gehuisvest worden in één van de onderduikadressen van de groep. Vanuit deze huizen wordt ook de verspreiding van de vluchtelingen, naar de rest van Europa gecoördineerd.

fotograaf: Sebati Karakurt.

Vervalsing

“Wij hebben verschillende FETÖ-leden betrapt met valse persaccreditaties. Om misverstanden te vermijden, toon je best ook je identiteitskaart,” zei een agent aan een reporter van Hürriyet.

Vermomming

Een voormalige gemeentemedewerker uit Subaşı, zei dat FETÖ-leden de zeeroute vermijden, omdat deze te gevaarlijk zou zijn. Volgens hem verkiezen ze de kortere route over de Maritsa rivier. De rivier heeft een breedte van amper 50 tot 100 meter. “Hier kunnen ze ontsnappen door zich als Syrische vluchtelingen te vermommen. Door hun kleren is het onmogelijk om een onderscheid te maken tussen hen en echte Syrische vluchtelingen. De mannen laten ook hun baard groeien en hun vrouwen dragen Arabische kleren. Ze blijven muisstil en weerhouden zich ervan om Turks te spreken,” vertelde de gemeentemedewerker aan de reporter.

38 FETÖ-leden betrapt

Volgens het bureau van de gouverneur van de provincie Edirne, werden sinds 16 juli 2016, 38 FETÖ-leden samen met 8 handlangers, bij de grens betrapt.

Hurriyet