De ministers van Buitenlandse Zaken zaten maandag opnieuw samen in Istanbul. Ze benadrukten dat ze de onderlinge samenwerking op verschillende vlakken verder willen versterken, zodat alle partijen er de vruchten van kunnen plukken.

“We zijn blij dat dit mechanisme goed functioneert en dat de beslissingen, die op een eerdere topontmoeting werden genomen, met succes geïmplementeerd werden.” Dat zei Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu op een gezamenlijke persconferentie, met zijn collega’s Elmar Mammadyarov van Azerbeidzjan en David Zalkaliani van Georgië.

Zevende trilaterale ontmoeting

Dit was de zevende trilaterale ontmoeting van de buitenlandministers van Turkije, Azerbeidzjan en Georgië. Er werd gesproken over manieren om beter samen te werken op vlak van energie, economie en transport.

Çavuşoğlu benadrukte ook dat Turkije achter de territoriale integriteit en soevereiniteit van Azerbeidzjan en Georgië staat.

“We zullen zowel met Georgië als met Azerbeidzjan verder blijven samenwerken. Zo kunnen we de problemen van deze landen op een vredevolle manier en volgens de regels van het internationaal recht oplossen,” aldus Çavuşoğlu.

Çavuşoğlu herhaalde ook dat Ankara de Euro-Atlantische integratie van Georgië steunt. Hij benadrukte dat Turkije het NAVO-land is dat de toetreding van Georgië het meest van allemaal steunt.

Trans-Anatolische pijplijn voor aardgas

Çavuşoğlu had het ook over de gezamenlijke realisaties van de drie landen. Op 12 juli werd het project van een Trans-Anatolische pijplijn voor aardgas (TANAP) ingehuldigd na de laatste trilaterale ontmoeting in Baku, zei hij daarover.

“Als de Trans-Adriatische Pijplijn (TAP) in gebruik genomen wordt, zal de regio ook aardgas kunnen leveren aan Europese landen. Ook de nieuwe spoorlijn van Baku over Tbilisi naar Kars (BTK) is de handel tussen de drie landen ten goede gekomen,” aldus nog Çavuşoğlu.

De steun aan Azerbeidzjan

Mammadyarov bedankte Turkije voor de steun aan Azerbeidzjan. In verband met de gezamenlijke projecten, zei hij dat hij geloofde dat zowel Turkije, Azerbeidzjan als Georgië er hun voordeel mee zullen doen.

Ook de minister van Buitenlandse Zaken van Georgië benadrukte dat de drie landen gezamenlijk al heel wat projecten hebben gerealiseerd. “Op onze ontmoetingen evalueerden we deze projecten en namen we concrete beslissingen over nieuwe gezamenlijke projecten.”

Çavuşoğlu ontmoette Mammadyarov en Zalkaliani afgelopen maandag in Istanbul. De ontmoeting maakte deel uit van de 7de top van ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen.

Sabah

S.V.R.