Het Turkse bouwbedrijf Taşyapı heeft op 29 oktober een contract afgesloten met de Servische regering ter waarde van $27 miljoen (23.6 miljoen euro) voor de heraanleg van een verbindingsweg tussen twee steden in het zuiden van de Balkanstaat.

Het contract om de weg tussen Novi Pazar en Tutin heraan te leggen werd getekend door de topman van Taşyapı, Emrullah Turanlı, en de Servische minister van Transport en Openbare Werken, Zorana Mihajlovic.

Grootste stad van de regio

Novi Pazar is de grootste stad van de regio Sandzak, in Servië. De stad werd gesticht tussen 1459 en 1461 door Ishakoglu Isa Bey. Dat was ook de stichter van Sarajevo en Skopje, de hoofdsteden van respectievelijk Bosnië en Macedonië.

Turkije hecht veel belang aan de Sandzakregio, omdat ze een brug vormt tussen de twee landen, en de culturele banden versterkt.

De weg naar Tutin is ongeveer 22,5 kilometer (14 mijl) lang. Meer dan 150.000 mensen maken er regelmatig gebruik van.

Tutin is ook de eerste gemeente in Servië die heeft geïnvesteerd in windenergie.

80 procent van het project wordt gefinancierd met een lening van Turkije, de overige 20 procent komt uit het eigen budget van Servië, zei Mihajlovic bij de plechtige ondertekening van het contract.

“Het contract dat we vandaag getekend hebben omvat een voorafgaandelijk project, de opmaak van een gedetailleerd plan van aanpak en de uitvoering van de werken,” aldus Mihajlovic.

Ook de Servische vice-premier Rasim Ljajic en de Turkse ambassadeur in Belgrado Tanju Bilgiç waren op de plechtigheid aanwezig.

Volgens Bilgiç heeft het Turkse Agentschap voor Coöperatie en Coördinatie tot hiertoe zowat $20 miljoen geïnvesteerd in Sandzak. En er staan nog veel reconstructieprojecten op stapel, zei hij nog.

Hürriyet

S.V.R.