De ultranationalistische bondgenoot van president Recep Tayyip Erdoğan, Mustafa Destici, heeft de burgers aangeraden te bezuinigen op hun uitgaven, door te zeggen dat hij “een lam heeft laten slachten” in plaats van het vlees in de winkel te kopen.

Mustafa Destici, leider van de extreem-rechtse Grote Eenheidspartij (BBP), die een bondgenoot van de regering is, was op 9 januari in een live-uitzending van TV100.

Hij gaf de burgers advies over hoe ze “geld kunnen besparen”, toen hij het had over de recente prijsstijgingen.

Een van zijn adviezen was verbijsterend: “Ik koop geen vlees ter waarde van 100 TL bij de slager. Ik koop lamsvlees en laat het slachten. Ik ben daar voorzichtig mee. Iedereen kan hier voorzichtig mee zijn. Niet iedereen heeft misschien de mogelijkheid, maar dat is een ander onderwerp.”

Destici zei later dat “alle rijken die seculier leven” stemmen op de belangrijkste oppositie Republikeinse Volkspartij (CHP) en de İYİ (Goede) Partij.

“De middenklasse en de lagere klassen stemmen op ons, mijn kiezers voelen deze economische crisis. Ik ben een van de politici die dit het beste begrijpt, omdat ik uit het leven zelf kom,” zei hij.

2021 was een jaar van prijsstijgingen in Turkije. De inflatie op jaarbasis werd in december officieel aangekondigd als 36,1%, maar onafhankelijke onderzoekers kwamen tot een inflatie van 82,8%.

Regerende wetgevers van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) geven voortdurend adviezen om geld te besparen.

Een van de AKP-wetgevers, Uğur Aydemir, had in november zelfs gezegd: “Misschien zullen we dagenlang, maandenlang uien en brood eten, maar we zullen geen concessies doen aan onze veiligheid.”

Ondanks de economische situatie en hun adviezen, blijven regeringsleden een luxueus leven leiden.

De uitspraken van Mustafa Destici waren een van de trending topics op Twitter.

Bron: Turkse media