Foto: Een wachtende menigte bij het metrobusstation Altunizade (Istanbul, 1 oktober 2019).

Een rit met de metrobus, één van de populairste transportmiddelen in Istanbul, is een ware beproeving geworden de laatste tijd. Met name in één station van de snelle transitlijn kan je op de koppen lopen, vooral ’s ochtends tijdens het spitsuur.

Altunizade, Üsküdar/İstanbul, Turkey

De immense massa bij Altunizade, in het Aziatisch deel van Turkijes dichtst bevolkte stad, was de laatste twee dagen onderwerp van discussie. Sommigen beweren dat het stadsbestuur niet competent genoeg is om het systeem in de hand te houden.

Er staan lange wachtrijen pendelaars op de trappen die naar het station leiden. Vooral daarom worden er “meer metro’s ingezet,” zegt een hooggeplaatste stadsambtenaar. Steeds meer mensen nemen namelijk de metrobus en stappen dan over op de gewone metro.

 

Sommige critici beweren dat het stadsbestuur de uurregeling van de metrobus heeft aangepast, maar dat is nog niet bevestigd. Kapotte metrobussen hebben het probleem nog verergerd. Murat Ongun, de woordvoerder van het stadsbestuur, zei gisteren dat er drie lege metrobussen zullen klaar staan voor elke metro die toekomt. Maar de pendelaars zijn gefrustreerd en maken zich zorgen dat het probleem zal aanslepen.

“Het is elke dag hetzelfde, vooral tijdens het spitsuur. We moeten ons in de bus wringen en je vindt amper ruimte om recht te staan. Maar we kunnen niet anders dan de metrobus nemen,” zegt Ahmet Demircan, een pendelaar.

Büşra Erbay, die elke dag via Altunizade naar het werk gaat, is het “beu” om dagelijks de metrobus te moeten nemen. Ze klaagt dat ze steeds “laat op het werk” aankomt.

“Je kan zelfs niet over de brug lopen,” klaagt ze, wijzend op de lange wachtrij, die helemaal van op de brug de trappen afloopt tot in het station.

Sabah

S.V.R.