Foto 2019: Volgens berichten werd vanuit een auto – met het nummerplaat 41 ABS 558 – vergiftigd vlees gegeven aan de honden. De politie begon een onderzoek en bracht de nog levende honden over naar dierenklinieken.

In Ankara werden op maandag drie verdachten veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor het vergiftigen van honden. Dit zijn de zwaarste straffen voor dergelijke misdrijven in de geschiedenis.

Het incident waar de mannen voor veroordeeld zijn had plaats in april 2019 in het district Batikent in de hoofdstad. Toen vond men 13 dode zwerfhonden en 3 honden die eigendom waren van 1 van de aanklagers. Ze lagen op een braakliggend terrein. Onderzoek wees uit dat de dieren kippenvlees hadden gegeten, besprenkeld met pesticide.

De verdachten zaten even in voorhechtenis maar werden dan vrijgelaten tot de start van de rechtszaak. De rechtbank veroordeelde hen tot een gevangenisstraf wegens het beschadigen van eigendom en het doelbewust vervuilen van het milieu, omdat de Turkse wetgeving nog niet voorziet in specifieke straffen wegens het doden van huisdieren. De drie mannen kregen ook boetes opgelegd van 15.000 lira.

Foto: een hond ligt te rusten voor het gerechtsgebouw terwijl dierenrechtenactivisten na de rechtszaak een statement formuleren, Ankara, 27 januari 2020.

Dit vonnis is een overwinning voor dierenrechtenactivisten. Zij verzamelden zich voor het gerechtsgebouw en scandeerden slogans om hun steun voor het vonnis uit te spreken. Advocate Tugba Gürsoy spreekt in naam van de activisten. Volgens haar staan de activisten achter het vonnis.

“Op deze dag zegevierde het recht voor alle dieren in Turkije. Dit is het eerste positieve vonnis in zijn soort. Wij advocaten stonden hier voor een ernstige juridische uitdaging, en daarom hechten we veel belang aan het oordeel van de rechtbank. We hopen dat dit vonnis een goed precedent schept. Zwerfdieren zijn niet alleen op de dool. Ze hebben ook veel steun van dierenrechtenactivisten.”

Ezgi Koç, een andere advocaat in de zaak, hoopt dat dieren binnenkort niet langer als eigendom worden gezien, en zegt dat activisten uitkijken naar een aanpassing van de strafwetgeving waardoor er nieuwe juridische procedures mogelijk worden om dierenmishandeling te bestraffen.

Honden vergiftigd in Ankara, Burgemeester Yavaş wil daders oppakken

K.L.

Bron: Sabah