Haftar heeft het gemunt op Turkse diaspora in Libië

In het door conflicten verscheurde Libië wonen ook een miljoen etnische Turken, met Ottomaanse voorouders. Die zijn het doelwit geworden van krijgsheer Khalifa Haftar en zijn bondgenoten uit de Golf.

Ze worden ‘Kuloğlu-Turken’ of ‘Kouloughli’s’ genoemd. Die term gebruikte men in de Ottomaanse periode om te verwijzen naar de nakomelingen uit gemengde huwelijken tussen Turkse mannen (vooral Ottomaanse militairen) en Noord-Afrikaanse vrouwen.

Er is nooit echt verdeeldheid geweest tussen de inheemse Libiërs en de buitenlanders, waaronder de Turken, maar nu worden de raciale verschillen bewust in de verf gezet door de getrouwen van Haftar.

Dat komt vooral doordat de Turken de legitieme regering, die door de VN erkend wordt, steunen. Dat zegt Ali Sait Akın, voormalig consul-generaal in Benghazi, in een exclusief interview met de krant Sabah.

Kuloğlu-Turken

De groep Kuloğlu-Turken bestond uit verschillende etnische minderheden, waaronder de Albanezen en de Circassiërs. Vroeger vormden zij de Ottomaanse moslimbevolking van Libië. Ze woonden vooral in de grote steden, zoals Tripoli en Benghazi (de tweede stad van het land), en ook in de centrale kuststad Misrata en de provincies Derna, Zliten, Khoms en Zawiya.

In Misrata wonen de meeste mensen van Turkse oorsprong, en dat is dan ook één van de belangrijkste doelwitten van Haftar geworden, zegt Akın. “Eén van de belangrijkste redenen daarvoor is dat de stad een machtsbastion was in de strijd tegen [Muammar] Qaddafi. Vandaag is het de ruggengraat van de legitieme regering van Fayez al-Sarraj,” beklemtoont hij.

Verdeeldheid

Volgens Akın zaait Haftar verdeeldheid tussen de Turken en de inheemse bevolking. De generaal heeft zijn inspanningen opgevoerd om de Turken te terroriseren en demoraliseren, omdat hij aan de macht is gekomen in het oosten van het land.

Het gevolg is dat, naar schatting, minstens 100.000 etnische Turken naar het westen van het land gemigreerd zijn, vooral nadat Haftar de controle over Benghazi had overgenomen.

Misrata

Eén van de manieren waarop Haftar de Turken in Misrata het leven zuur maakt, is door hen valselijk te beschuldigen van lidmaatschap van Daesh en hen vervolgens zonder proces te executeren, legt Akın uit.

In oktober 2017 bijvoorbeeld viel een familie in de wijk Al-Qawarishah (in Benghazi) het huis van hun Turkse buren, die afkomstig waren uit Misrata, aan en nam hun land in beslag. Toen ze hun zin niet kregen, beschuldigde de familie hun Turkse buren van banden met Daesh. Ze brachten Mahmoud Al-Werfalli op de hoogte, een commandant in het leger van Haftar.

Al-Werfalli is een seriemoordenaar die door het Internationaal Oorlogstribunaal gezocht wordt voor oorlogsmisdaden. De troepen van Al-Werfalli staken het huis, de werkplaatsen en de voertuigen van het gezin in brand. Alle vijf gezinsleden kwamen daarbij om het leven.

Akın benadrukt dat dit vaker voorkomt in de gebieden die onder controle staan van Haftar. Vrijwilligers, bewapend door Haftar, terroriseren de wijken en leggen beslag op eigendommen van families uit Misrata.

Bron: Sabah

S.V.R.