De aardbeving in Elazig veroorzaakte tientallen doden en honderden gewonden onder mensen, maar ook veel dieren leden eronder. Ze geraakten gewond of verloren hun huis of hun baasje. Verschillende gemeenten en organisaties over heel Turkije startten campagnes op om de mensen aan te moedigen om dakloze dieren te adopteren, zwerfdieren of dieren van wie het baasje overleed, of het huis verwoest geraakte.

Zo werd een gewonde kat geadopteerd door de gemeente Antalya nadat een video viraal ging waarin te zien is dat het dier tussen de ingestorte gebouwen op zoek is naar zijn baasje. Muhittin Böcek, burgemeester van Antalya, liet weten dat de verwondingen van het dier verzorgd werden. De kat wordt volgens hem ook naar Antalya overgebracht als de eigenaars niet snel gevonden kunnen worden. Een hond werd dan weer tijdelijk geadopteerd door het district Kadiköy in Istanboel. Dit achtergelaten dier kreeg goede zorgen van een dierenarts, maar zijn praktijk geraakte beschadigd door de aardbeving. Daarom moest hij het dier ter adoptie aanbieden.

Niet alle dieren hadden evenveel geluk. Aslihan Akbal, een vrouw uit de naburige provincie Gaziantep, moest afscheid nemen van haar 7 jaar oude hond. Het dier overleed als gevolg van een hartaanval kort na de aardbeving. Volgens haar werd de hond door zijn vorige eigenaars mishandeld, maar was hij verder kerngezond.

Ondertussen proberen de inwoners van Elazig en de naburige provincies hun leven weer op de rails te krijgen na de verwoesting van de aardbeving. Experts raden intussen aan burgers en lokale overheden aan om een oogje te houden op huisdieren en zwerfdieren omdat zij nu vermoedelijk kwetsbaarder zijn dan ooit.

Dodenaantal

Het dodental van de zware aardbeving van vorige week in het zuidoosten van het land is opgelopen tot 35. Er zijn meer dan 1600 mensen gewond geraakt, laat de rampenbestrijdingsdienst van Turkije weten.

Reddingswerkers halen nog steeds mensen levend onder het puin van gebouwen vandaan. Alleen eergisteren zijn er al 45 mensen gered.

K.L.

Bron: Sabah