Burgemeester van Istanboel vertrekt op skivakantie vlak na bezoek aan door aardbeving getroffen gebied

Ekrem Imamoglu, burgemeester van Istanbul, plant zijn vakanties vaak op ‘ongepaste momenten’, dat schrijft de Turkse krant Sabah. Een krant die zeer dicht aanleunt bij de huidige Turkse regering en president Erdogan. Zo ligt hij nu opnieuw ‘onder vuur’ omdat hij op skivakantie vertrok naar het Oost-Turkse Erzurum, en dat vlak na zijn korte bezoek aan de provincie Elazig, waar eerder een aardbeving was. Hij bezocht Elazig 1 dag na de ramp, waarbij 41 mensenlevens te betreuren waren.

Volgens critici bezocht hij de provincie alleen om op de foto te kunnen met de reddingswerkers uit zijn stad die op de plek van de ramp actief zijn. Enkele uren na zijn bezoek doken dergelijke foto’s ook effectief op. Vlak daarna was hij te zien in een luxehotel in Erzurum, een provincie die bekend staat om de vele wintersportmogelijkheden. Hoewel hij dinsdag kennelijk niet de aandacht opzocht, toonden foto’s hem terwijl hij opgewekt aan het skiën was in het resort Palandöken. Hij is te zien met zijn familie en met andere wintersporters.

Foto: Ekrem Imamoglu op de foto met vakantiegangers, 28 januari 2020

Hij reageerde via Twitter op de kritiek die hij kreeg over zijn attitude tijdens de nationale tragedie. In zijn typische breedsprakige stijl tweette hij: “Vanwege de schoolvakantie heb ik nu het genoegen om samen met mijn vrouw en kinderen Erzurum te mogen voelen, een plek van bijzondere schoonheid. Elk plekje in ons land is mooi op een andere manier. Elk plekje is een ander hoekje van het paradijs. Turkije zou het centrum van liefde moeten zijn, en niet van strijd.”

Aan Demirören Agency vertelde hij wel dat de aardbeving het belangrijkste agendapunt van Turkije moest zijn. Tussen het poseren met vakantiegangers door zei hij: “Ik ben 1 nacht in Elazig gebleven en ik heb daar gemerkt hoeveel zorgen de mensen zich daar maken.”

Volgens zijn vrouw Dilek had het koppel de laatste tijd weinig tijd voor elkaar. “Ons land heeft een moeilijke periode doorgemaakt. We hebben gedaan wat we konden, maar nu hebben we even vakantie nodig met de kinderen.”

Kritiek

De sociale media werden overspoeld met kritiek op Imamoglu. De man is burgemeester van de Turkse stad met de grootste bevolking en wordt door zijn medestanders gezien als kandidaat bij de volgende presidentsverkiezingen. Een twitteraar vond het niet ethisch dat Imamoglu op vakantie vertrekt in een periode van nationale tragedie. Een andere twitteraar haalde aan dat het in Turkije de gewoonte is zelfs huwelijksfeesten uit te stellen bij een tragische gebeurtenis. Ook doken er foto’s op van politici die huilen op begrafenissen van slachtoffers, terwijl Imamoglu zijn skimateriaal vastheeft.

Imamoglu werd vorig jaar tot burgemeester verkozen en staat erom bekend dat hij elke kans aangrijpt om met vakantie te gaan. Tijdens de eerste 2 maanden van zijn ambtstermijn ging hij 2 keer met vakantie, waarvan 1 keer terwijl zijn stad door zware overstromingen werd getroffen. Hij zei die vakanties nodig te hebben gehad omdat de verkiezingscampagne zo uitputtend was geweest.

K.L.

Bron: Sabah