De Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) heeft haar volledige steun beloofd aan de heersende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) voor de verkiezingen van 2019. De partij wil voor een verandering zorgen van het huidige parlementaire systeem naar een executief presidentschap. Ze streeft ook naar een verlaging van de parlementaire kiesdrempel van 10%.

Volledig presidentieel systeem

“Onze partij zal samen met de AKP ernaartoe werken om een volledig presidentieel systeem in te voeren na de volgende verkiezingen, in overeenstemming met het bewustzijn van 7 augustus 2016 en 16 april 2017,” aldus Devlet Bahçeli, de leider van de MHP, in een toespraak aan zijn parlementaire groep op 14 november.

Op 7 augustus 2016 kwamen de drie politieke partijen van Turkije samen op een rally onder het leiding van President Recep Tayyip Erdoğan om gezamenlijk de staatsgreeppoging van 15 juli 2016 te veroordelen. Ze deden dit om eenheid en solidariteit uit te stralen tegen de Gülenistische Terroristische Organisatie (FETÖ), waarvan men gelooft dat ze achter de couppoging zaten.

De AKP en de MHP stemden ´voor´ de veranderingen, terwijl er een oppositiegroep ´tegen´ stemden. Deze bestaan uit de Republikeinse Volkspartij (CHP), de Democratische Partij van de Volkeren (HDP) en nog enkele anderen.

MHP staat op verlaging kiesdrempel

Bahçeli herhaalde het standpunt van zijn partij tijdens een voortdurend debat over de huidige kiesdrempel van 10% in Turkije. Hij ontkende de beweringen dat de MHP bezorgd is om onder de kiesdrempel te blijven. Recente peilingen duidden dit aan, maar Bahçeli onderstreepte dat de MHP geen “drempelprobleem” heeft.

Onder schot

Bahçeli blijft de CHP onder schot nemen door te zeggen dat de partij niet moet beweren loyaal te zijn aan Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van het moderne Turkije.

“Atatürk behoort niet tot het monopolie van een specifieke groep of partij. De CHP mag de naam van Atatürk niet gebruiken aangezien ze bondgenoten zijn van de HDP, de PKK en de FETÖ,” aldus Bahçeli.

Hurriyet