Devlet Bahçeli

De Turkse regering overweegt om zich terug te trekken uit de Conventie van Istanboel. Dit is een Europees akkoord over de aanpak van huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen.

De conventie werd in 2014 ondertekend en geratificeerd. Voorzitter Devlet Bahçeli van de MHP vindt dat de regering eerst grondig alle argumenten moet afwegen.

“We moeten eerst zeker weten of we ons willen terugtrekken of niet. We moeten eerst op een objectieve manier kunnen beoordelen of terugtrekking ons voordelen of nadelen zou bezorgen.

“Als we vrouwenmoorden niet kunnen stoppen, zullen we onder een lawine terechtkomen”, verklaarde Bahçeli eerder aan een nieuwszender.

Toen de regerende AKP aankondigde dat het mogelijk was om het land terug te trekken uit de Conventie, ontstond er felle discussie.

Er was zelfs een AKP-lid dat stelde dat het fout was om het akkoord te ondertekenen, ondanks het stijgende aantal vrouwenmoorden.

Volgens groepen die vrouwenrechten verdedigen, zorgt het akkoord voor bescherming tegen die moorden en tegen huiselijk geweld, beide grote problemen in Turkije. Deze organisaties claimen ook dat de overheid zich niet aan het akkoord heeft gehouden, waardoor het aantal vrouwenmoorden kon stijgen.

De laatste moord die het nieuws haalde, was die op de 27-jarige studente Pınar Gültekin in de provincie Muğla deze week. Zij werd gewurgd door een man die beweerde haar ex-vriend te zijn, maar zich duidelijk agressief gedroeg.

Turkse universiteitsstudente Pınar (27) vermoord door ex-partner

“We moeten duidelijk artikel 6.284 implementeren. Dit artikel gaat over de bescherming van het gezin en de bescherming tegen huiselijk geweld. Er moet een nultolerantie zijn voor vrouwenmoord.

Ook de moord op iemand die onderdrukt wordt, is een kaakslag voor onze beschaving, onze cultuur, ons geloof en onze menselijke waarden.

Het stijgende aantal vrouwenmoorden en geweldsdelicten is een bedreiging voor onze sociale gemoedsrust. We moeten dergelijke gevallen voorkomen”, aldus Bahçeli.

K.L.

(Bron: Hürriyet)