De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Angelino Alfano, heeft Mevlüt Çavuşoğlu gebeld om de vrijlating van de Italiaanse journalist, Gabriele Del Grande, te vragen. Hij werd in voorhechtenis genomen in Hatay aan de Syrische grens.

De telefoon van Alfano kwam nadat journalist en documentaire-maker Del Grande aankondigde dat hij een hongerstaking zou beginnen met de reden dat zijn vrijheid en rechten sinds 11 april zijn beperkt.

Diplomatieke bronnen zeggen dat de twee ministers van Buitenlandse Zaken de situatie van de gearresteerde journalist hebben besproken, waarbij Alfano zijn vrijlating eist.

Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome zei in een verklaring op 19 april dat Del Grande op 18 april met zijn familie had gesproken, maar “dit was uiteraard niet genoeg”.

Voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, een Italiaanse politicus, vroeg ook om de onmiddellijke vrijlating van Del Grande. “Ik pleit voor de onmiddellijke vrijlating van #DelGrande en alle journalisten die onrechtmatig in Turkije zijn aangehouden. Geen democratie zonder vrijheid van meningsuiting”, tweette Tajani.